Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Τι μας λέει το επίχρισμα της γλώσσας μας για την υγεία μας;

Από παιδιά μας είναι γνωστά τα λόγια του γιατρού «Κάνε Ααααα» και ίσως να αναρωτιόμαστε από τότε, τι το ενδιαφέρον έβρισκε ο γιατρός στη γλώσσα μας.

Η απάντηση είναι ότι το επίχρισμα της γλώσσας μας, ενώ συχνά είναι ακίνδυνο, μπορεί να δώσει μια εικόνα, για την συνολική κατάσταση υγείας όλου του σώματος.

Για παράδειγμα μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για το πώς λειτουργεί το πεπτικό μας σύστημα. Όποιος, ελέγχει τακτικά τη γλώσσα του, ίσως μπορεί να προλάβει κάποιες ασθένειες στην αρχή τους και να προβεί άμεσα στην αντιμετώπιση τους σε συνεργασία με τον γιατρό του. *

Η γλώσσα μας θα πρέπει να έχει, υπό ιδανικές συνθήκες, ένα ελαφρύ ροζ χρώμα, να είναι υγρή και ευλύγιστη. Η γλώσσα μας είναι ένας μυς που καλύπτεται από βλέννα εντός της στοματικής κοιλότητας. Λειτουργίες της γλώσσας είναι η γεύση και η ομιλία.

Τι είναι το επίχρισμα της γλώσσας;

Το σύμπτωμα αυτό είναι ευρέος γνωστό. Η γλώσσα αλλάζει χρώμα ή εμφάνιση. Βγάζει ίσως ένα «χνούδι» το οποίο μπορεί να έχει να κάνει με την έλλειψη υγιεινής όμως και με την εκάστοτε διατροφή.
Τι μας «λέει» το επίχρισμα της γλώσσας μας για τον οργανισμό μας; 

Επίχρισμα τύπου φράουλα

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά επιχρίσματα της γλώσσας είναι τα μικρά κόκκινα σπυράκια που εμφανίζονται. Συχνά όμοια με την φράουλα ή το μούρο. Το επίχρισμα αυτό σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα όπως πυρετό κλπ είναι σημάδι οστρακιάς.

Μαύρο επίχρισμα
Όταν ένα άτομο λαμβάνει αντιβιοτικά μπορεί να συμβεί, να παρουσιάσει η γλώσσα του ένα μαύρο επίχρισμα. Εδώ συχνά πρόκειται για παρενέργειες των αντιβιοτικών και εφόσον διακοπεί η αγωγή, η γλώσσα επανέρχεται στην φυσική της εμφάνιση.

Κάψιμο της γλώσσας
Όταν ένα άτομο νιώθει το αίσθημα καύσου στη γλώσσα μπορεί να υπάρχει κάποια έλλειψη βιταμινών (όπως Βιταμίνη Β12, Β2, Β3) στον οργανισμό. Ακόμα, μπορεί να είναι ένα σημάδι αναιμίας. Όμως, και σοβαρές ασθένειες όπως διαβήτης, ορμονικές παθήσεις (π.χ. του δυσλειτουργία του θυρεοειδή) και κοιλιοκάκη μπορεί να είναι η αιτία για τον εν λόγο σύμπτωμα.

Όταν η γλώσσα αυξηθεί έντονα σε μέγεθος μπορεί να είναι μια νόσο του θυρεοειδή αδένα η αιτία όπως για παράδειγμα ο υποθυρεοειδισμός ή η Χασιμότο Θυρεοειδίτιδα. Έτσι θα πρέπει να γίνει έλεγχος του θυρεοειδούς με αιματολογικές εξετάσεις και με υπέρηχο.

Πρησμένη γλώσσα
Μια έντονη πρησμένη γλώσσα μπορεί να υποδηλώνει μια αλλεργία. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει άμεσα να κατευθυνθεί το άτομο σε γιατρό, καθώς η συνεχόμενη διόγκωση της γλώσσας μπορεί να φράξει επικίνδυνα την τραχεία.

Στεγνή γλώσσα
Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να υποδηλώνει κάποια δυσλειτουργία των βλεννογόνων. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ.

Έντονα κόκκινη γλώσσα
Μια έντονα κόκκινη γλώσσα σε συνδυασμό με πονοκεφάλους και έντονες κράμπες στη περιοχή της κοιλιάς μπορεί να είναι ένα σημάδι δυσλειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος, της καρδιάς ή του ήπατος.

Λεπτή γλώσσα
Η πολύ λεπτή και λεία γλώσσα μπορεί να είναι ένα σημάδι αναιμίας ή ακόμα και ασθενειών του εντέρου.

Άλλα αίτια, διάγνωση και αντιμετώπιση

Τα διάφορα είδη επιχρίσματος της γλώσσας μπορεί να υποδηλώνουν μολύνσεις, φλεγμονές ή ακόμα και μια δηλητηρίαση. Μπορεί να είναι σημάδι ενός μύκητα ή σοβαρών ασθενειών.

Συχνά μπορεί να υπάρχει κάποιο οδοντικό ή άλλο πρόβλημα της στοματικής κοιλότητας, το οποίο επίσης μπορεί να «καθρεφτίζεται» στη γλώσσα μας.

Η γλώσσα μας μπορεί να επηρεαστεί από την διατροφή μας.

Μάλιστα η διατροφή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο να εμφανιστεί ή να εξαφανιστεί το επίχρισμα της γλώσσας μας. Ωμά λαχανικά, σκληρό ψωμί και καλό μάσημα μπορούν να βελτιώσουν την όψη της γλώσσας μας.

Όμως και υγιεινή παίζει σημαντικό ρόλο. Καθώς βουρτσίζουμε τα δόντια μας, είναι βασικό να καθαρίζουμε και την γλώσσα μας, για να απομακρύνουμε ακαθαρσίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια φλεγμονή.

Σε περίπτωση που το επίχρισμα της γλώσσας μας τρομάζει θυμηθείτε: Τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνο, αν νιώθετε όμως άβολα σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να πάρει ένα γενικό ιστορικό και να κάνει τυχών περαιτέρω εξετάσεις για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του συμπτώματος αυτού.

*Το άρθρο αυτό δεν στοχεύει στην αυτοδιάγνωση αλλά στο να δώσει πληροφορίες, τις οποίες θα συζητήσει ο αναγνώστης με τον γιατρό της εμπιστοσύνης του.

http://hashimoto.gr/ti-mas-lei-to-epichrisma-tis-glossas-mas-gia-tin-igia-mas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...