Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Οι δέκα μεγαλύτερες θάλασσες του κόσμου


Οι δέκα μεγαλύτερες θάλασσες του κόσμου, και θεωρητικά και πρακτικά, είναι και οι κυριότερες που υπάρχουν, χωρίς φυσικά να περιλαμβάνονται οι ωκεανοί μας.

Οι πλειοψηφία των ναυτικών έχει διασχίσει τις περισσότερες από αυτές ή ακόμα και όλες.

Ακόμα και για αυτούς που δεν είναι ναυτικοί όμως, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και καλό θα ήταν να γνωρίζουμε λίγα πράγματα.

10. Κασπία θάλασσα



Η Κασπία θάλασσα είναι η μεγαλύτερη περίκλειστε θάλασσα του κόσμου, ενώ από πολλούς θεωρείται λίμνη. Διαβρέχει τα κράτη της Ρωσίας, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν, Αζερμπαϊτζάν και Ιράν. Έχει έκταση 371.000 Km2 και μέγιστο βάθος 1.025 m. Η αλατότητα στο νερό της φτάνει το 1,2%, δηλαδή περίπου το 1/3 της αλατότητας του θαλασσινού νερού. Η Κασπία τροφοδοτείτε με νερό από πολλούς ποταμούς με κυριότερο τον ποταμό Βόλγα.

9. Βαλτική θάλασσα


Είναι θάλασσα στη Βόρεια Ευρώπη και περικλείεται από την Γερμανία, Σουηδία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Πολωνία. Το μέσο βάθος της είναι πολύ μικρό και υπολογίζεται στα 55 μέτρα και το μέγιστο στα 459 μέτρα ενώ η έκτασή της είναι 415.266 Km2. Συνδέεται με δύο θάλασσες, με την βόρεια θάλασσα μέσο της Δανίας και της διώρυγας του Κίελο και με την λευκή θάλασσα επίσης μέσω διώρυγας. Στη Βαλτική εκβάλουν αρκετοί ποταμοί και λόγω της μη ικανοποιητικής ανανέωσης του νερού της η αλμυρότητα της είναι ελάχιστη, γι‘ αυτό και τον χειμώνα μεγάλο μέρος της επιφάνειας της παγώνει.

8. Μαύρη θάλασσα


Η μαύρη θάλασσα ή Εύξεινος πόντος είναι εσωτερική θάλασσα η οποία βρίσκεται μεταξύ των κρατών Τουρκίας, Ρουμανίας, Γεωργίας, Ουκρανίας και Ρωσίας. Η μαύρη θάλασσα συνδέεται με την θάλασσα του Μαρμαρά μέσω των στενών του Βοσπόρου και με το Αιγαίο και την Μεσόγειο μέσω των στενών των Δαρδανελλίων. Το μέσο βάθος της είναι 2.212 m και η έκταση της 436.000 km2.

7. Ερυθρά θάλασσα


Βρίσκεται μεταξύ των ηπείρων της Ασίας και της Αφρικής και ονομάστηκε ερυθρά λόγω του κοκκινωπού χρώματος της, που προέρχεται από ένα είδος φυκιών. Είναι μία στενή υδάτινη λωρίδα η οποία έχει έκταση 460.000 Km2. Από τα βόρεια συνδέεται με την Μεσόγειο, μέσω του καναλιού του Σουέζ και από τα νότια την Αραβική θάλασσα (κόλπος Άντεν) μέσω του στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ. Το μέσο βάθος της είναι 1.000 μετρά και το μέγιστο 2.211 μέτρα.

6. Θάλασσα της Ιαπωνίας


Είναι θάλασσα που βρίσκεται στα δυτικά του Ειρηνικού ωκεανού. Οι χώρες που βρέχονται από αυτήν είναι η Νότια και βόρεια Κορέα, η Ιαπωνία και την Ρωσία. Η έκτασή της είναι 978.000 Km2 με μέσο βάθος 1753 m και μέγιστο 3.742 m.

5. Καραϊβική θάλασσα


Από της πιο γνωστές θάλασσες σε όλο τον κόσμο. Συνδυασμένη με πειρατές, θησαυρούς και εξωτικά νησάκια, ίσως είναι η διασημότερη. Η Καραϊβική βρίσκεται στην κεντρική Αμερική, στον Ατλαντικό ωκεανό έχει έκταση 2.754.000 Km2 με μέγιστο βάθος τα 7.860 m στην τάφρο των νησιών Κέιμαν. Η Καραϊβική περικλείει και περικλείεται από πολλές χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Κολομβία, ο Παναμάς, η Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα, Ονδούρα, Γουατεμάλα, Μπελίζε και Μεξικό. Η Καραϊβική θάλασσα επηρεάζεται από το ρεύμα του κόλπου ( Gulf Stream) το οποίο είναι από τα ισχυρότερα ρεύματα στον κόσμο ενώ στην περιοχή σχηματίζονται κυκλώνες που πλήττουν το δυτικό ημισφαίριο. Η Καραιβική είναι θερμή θάλασσα, με μέση θερμοκρασία τους 25 C.

4. Βόρεια θάλασσα και θάλασσα της Νορβηγίας


Τις βάζουμε μαζί γιατί σαν βόρεια θάλασσα έχει επικρατήσει η έκταση και των δύο θαλασσών μαζί. Στην ουσία είναι δύο όμως με την βόρεια θάλασσα να βρίσκεται στην βόρεια Ευρώπη ανάμεσα στα κράτη της Μ. Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας. Η έκταση της είναι 750.000 Km2 ενώ το μέσο βάθος είναι στα 95 m. Το φαινόμενο της παλίρροιας είναι από τα πιο έντονα που μπορούμε να συναντήσουμε και φτάνει μέχρι και τα 11 m στο Kings Road!

Η θάλασσα της Νορβηγίας αποτελεί τμήμα του βόρειου Ατλαντικού και έχει έκταση 1.380,000 Km2 ενώ το μέσο βάθος της είναι περίπου στα 1700 m.

3. Μεσόγειος θάλασσα


Είναι η πιο γνώριμη θάλασσα σε όλους εμάς, κυρίως γιατί βρίσκεται και η Ελλάδα μέσα σε αυτήν. Βρίσκεται μεταξύ των ηπείρων Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής και η έκταση της είναι 2.500.000. Km2. Ανατολικά συνδέεται με την θάλασσα του Μαρμαρά μέσω του στενού των Δαρδανελλίων, στα νοτιοανατολικά με την ερυθρά θάλασσα μέσω του Σουέζ και στα δυτικά με τον Ατλαντικό ωκεανό μέσω του στενού του Γιβραλτάρ πλάτους 14 χιλιομέτρων! Το μέσο βάθος της είναι 1.500 m ενώ το μέγιστο είναι 4.200 m 74 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από την Πύλο. Στην Μεσόγειο υπάρχουν πολλά μεγάλα νησιά, με σημαντικότερα αυτά της Κρήτης, Κύπρος, Εύβοιας, Λέσβος, Χίος, Ρόδος και της Κέρκυρας στα Ανατολικά, η Σαρδηνία, η Κορσική, η Σικελία και η Μάλτα στα κεντρικά και η Ίμπιθα, Μαγιόρκα στα Δυτικά.

2. Αραβική θάλασσα


Η Αραβική θάλασσα αποτελεί προέκταση του ινδικού ωκεανού και έχει έκταση 3.862.000 Km2 και το μέγιστο βάθος της φτάνει μέχρι και 4.652 m. Βρίσκεται μεταξύ της Αραβικής χερσονήσου, Ιράν, Πακιστάν, Ινδίας, και Σρι Λάνκα. Η αραβική θάλασσα έχει δύο σημαντικούς κόλπους, τον κόλπο του Άντεν που την συνδέει με την ερυθρά θάλασσα και απασχολεί την παγκόσμια ναυτιλία λόγω της πειρατείας και τον κόλπο του Ομάν που την συνδέει με τον Περσικό Κόλπο.

1. Σινική θάλασσα ή θάλασσα της Κίνας


Η θάλασσα της Κίνας χωρίζεται στην Ανατολική θάλασσα της Κίνας και στην Νότια θάλασσα της Κίνας. Η Ανατολική έχει έκταση 1.249.000 Km2 και βρίσκεται μεταξύ Κίνας, Ταιβάν και Ιαπωνίας. Η Νότια έχει έκταση3.500.000 Km2 και βρίσκεται μεταξύ της Κίνας, της χερσονήσου της Ινδοκίνας, της Ινδονησίας και των Φιλιππίνων. Μέσω των στενών της Σιγκαπούρης, της Σούντα και του Λομπόκ διέρχεται πάνω από το 50% των φορτίων παγκοσμίως ενώ η διακίνηση του αργού πετρελαίου φτάνει τους 1,6 εκατ. τόνους ημερισίως.

Με πληροφορίες από το βιβλίο ναυτικής γεωγραφίας του Ιδρύματος Ευγενίδη

 http://www.e-nautilia.gr/oi-deka-megaluteres-thalasses-tou-kosmou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...