Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

H δύναμη της πρωτεΐνης στην υγιεινή διατροφή

Η πρωτεΐνη είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της υγιεινής διατροφής. Μπορείτε να σκέφτεστε ότι μόνο το κρέας είναι πρωτεΐνη, αλλά αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό στην πραγματικότητα έχει πολλές διαφορετικές μορφές.

Επιλέγοντας μια ποικιλία από τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και δίνοντας την απαιτούμενη προσοχή στο λίπος και τη χοληστερόλη, έχετε ανακαλύψει το κλειδί για την υγιεινή διατροφή.

Γιατί χρειαζόμαστε πρωτεΐνη

Σίγουρα, η πρωτεΐνη έχει ωραία γεύση, αλλά γιατί είναι τόσο καλή για το σώμα, μπορεί να αναρωτιέστε.

Η πρωτεΐνη είναι μια ουσιαστική θρεπτική ουσία, που χρησιμεύει ως κύριο δομικό στοιχείο για τα κύτταρα και τους ιστούς σε όλο μας το σώμα. Τη χρειαζόμαστε για κάθε λειτουργία του σώματός μας, για την επούλωση των πληγών και την οικοδόμηση των μυών.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει στο σώμα σας ό,τι χρειάζεται από πρωτεΐνη, αλλά μην υπερφορτώνεστε με πρωτεΐνες, ούτε να τις κάνετε πρωταρχική πηγή της τροφής σας. Να θυμάστε ότι το καλύτερο στοίχημα μιας υγιεινής διατροφής είναι μια υγιής ισορροπία όλων των τροφών.

Οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται μόνο περίπου 50 γραμμάρια πρωτεϊνών ανά ημέρα, ενώ οι άνδρες μπορεί να χρειάζονται 60-70 γραμμάρια που σημαίνει δύο με τρεις μερίδες. Οι αθλητές, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται λίγη περισσότερη πρωτεΐνη. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι, συνηθίζουν να τρώνε περισσότερα από 120 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα, δηλαδή δύο φορές παραπάνω από ό,τι πρέπει γενικά!

Ελαττώστε το κρέας

Παρόλο που το σώμα χρειάζεται πρωτεΐνη, δεν είναι όλες οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, κατάλληλες για εσάς. Θα πρέπει να αξιολογήσετε τις πηγές πρωτεΐνης για τυχόν ανθυγιεινούς παράγοντες, όπως τα κορεσμένα λιπαρά (ανθυγιεινά λίπη) και η χοληστερίνη. Η περιεκτικότητα πολλών ειδών κρέατος σε κορεσμένα λιπαρά είναι τόσο υψηλή, που μπορείτε να υπερβείτε την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη πρωτεΐνης με μόλις λίγες μπουκιές.

Μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης είναι το στήθος κοτόπουλου. Το κόκκινο κρέας είναι επίσης μια μεγάλη πηγή πρωτεΐνης, μόνο που περιέχει επίσης χοληστερόλη και μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, γι’ αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με τις πηγές κρέατος που θα επιλέξετε.

Βρείτε άπαχο βοδινό και χοιρινό κρέας. Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να σας δώσει άπαχα κομμάτια. Αποφύγετε τις μπριζόλες που μοιάζουν με μάρμαρο, δεδομένου ότι τα λευκά σημεία τους είναι λίπος. Τα επεξεργασμένα κρέατα που περιλαμβάνουν τα αλλαντικά και τα hot dogs θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται γιατί περιέχουν υπερβολικό αλάτι και πολύ λίπος.

Οι υγιεινές πηγές πρωτεϊνών

Για να ενσωματώσετε τις πρωτεΐνες στη διατροφή σας, επιλέξτε τις πιο χαμηλές σε λιπαρά τροφές για να είναι υγιεινές. Ευτυχώς υπάρχουν πολλές υγιείς πηγές πρωτεΐνης, όπως τα φασόλια, τα καρύδια, τα ψάρια, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά που θα σας δώσουν επίσης και το απαραίτητο ασβέστιο.

Ποια θεωρείται η απόλυτη πηγή πρωτεΐνης; Κι όμως, δεν είναι κάποιο κρέας. Είναι το αυγό. Το αυγό είναι η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης. Για πολύ καιρό οι άνθρωποι φοβόντουσαν να καταναλώσουν τον κρόκο του επειδή θεωρούσαν ότι περιέχει πολλή χοληστερόλη, όπως η καλή φήμη του αυγού αποκαταστάθηκε πρόσφατα.

Αλλες υγιείς πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνουν:

* Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά γάλα, τυρί, γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα

* Δημητριακά ολικής αλέσεως

* Φακές, φασόλια, όπως τα νεφρά και τα μαύρα φασόλια και μπιζέλια

* Ψάρι

* Ζυμαρικά εμπλουτισμένα με πρωτεΐνη

* Μπάρες πρωτεΐνης

* Ξηροί καρποί

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Για να βεβαιωθείτε ότι κάνετε τις σωστές επιλογές, προτιμήστε τροφές που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και κορεσμένο λίπος, ώστε να δίνετε πρωτεΐνες στο σώμα σας χωρίς να παίρνετε απ’ αυτές παράλληλα τις ανεπιθύμητες «πλευρές» τους.

http://www.medinova.gr/i-dynami-tis-proteinis-stin-ygieini-diatrofi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...