Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Πασιφλόρα, χάρμα οφθαλμών


Έργο τέχνης θυμίζουν τα άνθη της, σα να βγήκαν από το πινέλο κάποιου ευφάνταστου ζωγράφου. Θες δε θες σε μαγνητίζει να σταθείς να τη θαυμάσεις.

Ρολόι ή ρολογιά την έλεγαν παλιότερα σε πολλά χωριά, γιατί τα άνθη της μοιάζουν με ρολόι. Σε άλλες χώρες «λουλούδι του πάθους» (Passion Flower, Passionsblume). Ονομάστηκε έτσι από τους ιεραπόστολους, μετά την ανακάλυψη της Αμερικής, στην ερμηνεία που έδωσαν στα επί μέρους τμήματα του άνθους της και τους παραλληλισμούς με τα Πάθη του Χριστού. Πασιφλόρα είναι η επιστημονική της ονομασία. Στόλιζε παλιότερα, μαζί με άλλα λιγοστά καλλωπιστικά φυτά, όπως το βασιλικό, τη μέντα, τη γαριφαλιά, την τριανταφυλλιά κ.α. συχνά τις αυλές των σπιτιών. Σήμερα όλο και πιο σπάνια τη βλέπει κανείς.

Και δεν είναι μόνο όμορφη αλλά και ωφέλιμη! Ένα πολύ καλό ηρεμιστικό και αγχολυτικό φυτό που καταπολεμά επίσης τη σπαστικότητα του εντέρου. Το 2011 ανακηρύχθηκε μάλιστα από την Ομάδα Μελέτης για την ιστορική εξέλιξη των φαρμακευτικών φυτών του Πανεπιστημίου του Βύρτσμπουργκ ως Φαρμακευτικό Φυτό της Χρονιάς.



Θεραπευτικές ιδιότητες

Χρησιμοποιείται κυρίως εσωτερικά για να ανακουφίσει από ήπια συμπτώματα του ψυχικού stress, νευρικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου και αϋπνία, ευερεθιστότητα και σε μερικές περιπτώσεις τη νευραλγία. Έχει επίσης αναφερθεί πως μπορεί να βοηθήσει στη προσπάθεια απεξάρτησης κάποιου από ηρεμιστικά και υπνωτικά φάρμακα, όπως το Stedon και το Valium. Συνήθως χρησιμοποιείται το αφέψημα του βοτάνου για να προαχθεί ο ύπνος και η ποιότητα του, καθώς και για τη καταπολέμηση των γαστρεντερικών ενοχλημάτων στα παιδιά. Τέλος φημολογείται πως έχει αφροδισιακές ιδιότητες και ήπια υπακτική δράση.
Στην ομοιοπαθητική το βάμμα της πασιφλόρας χρησιμοποιείται για ηρεμιστικούς σκοπούς και για τη προαγωγή του ύπνου. Η φαρμακολογική της επίδραση προσομοιάζει με αυτή της ινδικής κάνναβης όταν καπνίζεται.

Άγχος: Ενώ οι μεγάλες δόσεις πασιφλόρας έχουν υπναγωγές επιδράσεις, οι μικρότερες δόσεις βοηθούν στη καταπολέμηση του άγχους. Πολλά είδη του φυτού περιέχουν χρυσίνη, ένα φλαβονοειδές που μειώνει το αίσθημα του άγχους χωρίς τις παρενέργειες των αγχολυτικών φαρμάκων, όπως οι βενζοδιαζεπίνες.

Σπασμοί και επιληπτικές κρίσεις: Η πασιφλόρα έχει αντισπασμωδικές και αντιεπιληπτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία παθήσεων όπως τη νόσο του Parkinson, την επιληψία και το άσθμα. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2007 στο περιοδικό «BMC Complementary and Alternative Medicine» (τεύχος Αυγούστου) έδειξε πως το εκχύλισμα πασιφλόρας καθυστέρησε την έναρξη των επιληπτικών συμπτωμάτων σε ζώα και ακόμη μείωσε τη χρονική διάρκεια των κρίσεων. Ο μηχανισμός δράσης της πασιφλόρας είναι παρόμοιος με αυτόν της διαζεπάμης (stedon). Επίσης η πασιφλόρα μπλοκάρει τη δράση της γλουταμάτης, ενός πολύ βασικού νευροδιαβιβαστή με διεγερτικό ρόλο που παίζει πρωταρχικό ρόλο στην έναρξη και εξάπλωση των σπασμών.

Η πασιφλόρα είναι ένα εξαιρετικό φυσικό ηρεμιστικό γι” αυτό και έχει προστεθεί σε πολλά σκευάσματα ή και αφεψήματα.
Βοηθάει να έχουμε έναν ήρεμο και συνεχόμενο ύπνο, μειώνει το στρες και την ένταση, υποβοηθά στη ρύθμιση της πίεσης και στη σωστή λειτουργία των εντέρων και γενικότερα του πεπτικού μας συστήματος.

Γιατί λοιπόν να καταφεύγουμε με ευκολία στα χημικά φαρμακευτικά σκευάσματα και να μη στρεφόμαστε σε όλα αυτά που απλόχερα μας χαρίζονται από τη φύση.

Πάντα φυσικά συμβουλευόμενοι το γιατρό και το φαρμακοποιό μας.

 http://aloeverashop.gr/blog/?p=2041

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...