Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Χαλκός και διάσπαση λίπους

Ένα νέο «όπλο» ενάντια στην παχυσαρκία ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια.Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Nature Chemical Biology, πρόκειται για ένα μέταλλο που βρίσκεται σε πλήθος τροφών και έχει την ιδιότητα να διασπά τα αποθέματα λίπους στο σώμα.



Ο λόγος για το χαλκό, ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή ηλεκτρονικών, σκευών μαγειρικής, κοσμημάτων κ.α. Τα τελευταία χρόνια, ο χαλκός έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων λόγω της εμπλοκής του σε ποικίλες βιολογικές διεργασίες.

Είναι γνωστό πως ο χαλκός είναι απαραίτητος για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την απορρόφηση του σιδήρου, την ανάπτυξη των συνδετικών ιστών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η νεοανακαλυφθείσα ιδιότητά του είναι ότι μπορεί επίσης να διευκολύνει το μεταβολισμό του λίπους.

«Διαπιστώσαμε ότι ο χαλκός είναι απαραίτητος για τη διάσπαση των λιποκυττάρων ώστε αυτά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια», δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Κρις Τσανγκ. «Ο χαλκός δρα σαν ρυθμιστής. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά του στον οργανισμό, τόσο περισσότερο λίπος διασπάται» συμπληρώνει ο ερευνητής.

Ο χαλκός βρίσκεται σε πληθώρα τροφών, όπως οι παρακάτω:

  • οστρακοειδή
  • φυλλώδη λαχανικά
  • μανιτάρια
  • ξηροί καρποί και σπόροι
  • φασόλια
  • κόκκινο κρέας
  • δαμάσκηνα
  • αβοκάντο
Σύμφωνα με την Επιτροπή Διατροφής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής, ένας ενήλικας χρειάζεται περίπου 700 μικρογραμμάρια (mcg) χαλκού την ημέρα. Η Επιτροπή εκτιμά ότι μόλις το 25% των Αμερικανών λαμβάνουν καθημερινά την ποσότητα αυτή.

Ο Τσανγκ αναφέρει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του το χαλκό, οπότε πρέπει να τον λαμβάνουμε από τις τροφές. Ο ερευνητής προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η μελέτη σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζει την αυθαίρετη λήψη συμπληρωμάτων χαλκού, αφού σε υπερβολικές ποσότητες το μέταλλο οδηγεί σε ανισορροπία στα επίπεδα άλλων πολύτιμων μετάλλων, όπως ο ψευδάργυρος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τη λιποδιαλυτική δράση του χαλκού μελετώντας ποντίκια στα οποία υπήρχε συσσώρευση του μετάλλου στο συκώτι τους. Η συσσώρευση λίπους στο συκώτι των πειραματόζωων συνοδευόταν από εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα λιπιδίων στο όργανο αυτό.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να ερευνήσουν μελλοντικά εάν η έλλειψη χαλκού συνδέεται με την εκδήλωση παχυσαρκίας και σχετιζόμενων με αυτή ασθενειών και κατ’ επέκταση εάν η αναπλήρωση των αποθεμάτων χαλκού μπορεί να προωθήσει με φυσικό τρόπο την καύση του λίπους.

 http://www.planitikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...