Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Τοξικός αέρας από καθαριστικά, αποσμητικά και αιθέρια έλαια

Δεν σκοτώνει μόνο το κάπνισμα, χιλιάδες ζωές χάνονται κάθε χρόνο στις δυτικές χώρες από τον τοξικό αέρα των σπιτιών λόγω προϊόντων οικιακής χρήσης (από τα μπόιλερ και τα καθαριστικά μέχρι τα αρωματικά κεριά και τα αποσμητικά χώρου).

Σύμφωνα με μια βρετανική έκθεση από επιστήμονες του Royal College of Physicians και του Royal College of Paediatrics and Child Health, η ρύπανση του αέρα του σπιτιού μπορεί να ευθύνεται για περίπου 100.000 θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

Η σημαντική αυτή έκθεση αποδίδει τον κίνδυνο και στο γεγονός ότι πολλά σπίτια σήμερα είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να μην ανανεώνεται εύκολα ο αέρα για να γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας. Επειδή δεν αερίζονται και τοποθετούνται σύγχρονα κουφώματα που κλείνουν αεροστεγώς, ο τοξικός αέρας παγιδεύεται στο σπίτι.

Οι ρύποι προέρχονται από πολλές πηγές, από προϊόντα κουζίνας, ελαττωματικά μπόιλερ, τζάκια, εντομοκτόνα, αποσμητικά χώρου, αρωματικά κεριά, ορισμένα αιθέρια έλαια και καθαριστικά. Τα οικιακά σπρέι συχνά περιέχουν οργανικές πτητικές ενώσεις (Volatile organic compounds ή VOCs), που αρχικά είναι σε μορφή στερεού ή υγρού αλλά στη συνέχεια εξατμίζονται. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθεί και το ραδόνιο ένα ραδιενεργό αέριο που είναι αυξημένο σε ορισμένες περιοχές.


Η φορμαλδεΰδη

Πρόσφατη έρευνα είχε εντοπίσει αυξημένα επίπεδα μιας ένωσης (λεμονένιο) στον αέρα σπιτιών όπου γινόταν συχνή χρήση αρωματικών κεριών και αποσμητικών χώρου. Το λεμονένιο (limonene) είναι ένα αιθέριο έλαιο (κυκλικό τερπένιο προερχόμενο από δύο μόρια ισοπρένιου) αδιάλυτο στο νερό και ονομάζεται έτσι γιατί προσδίδει οσμή λεμονιού. Είναι ερεθιστικό για τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα ενώ όταν έρθει σε επαφή με το όζον που εκ φύσεως υπάρχει σε χαμηλές συγκεντρώσεις στον αέρα του σπιτιού, σχηματίζεται φορμαλδεΰδη η οποία είναι τοξική για τον άνθρωπο και γνωστό καρκινογόνο.

Επιπλέον, ορισμένα έπιπλα, υφάσματα επιπλώσεων, κόλλες και μονωτικά υλικά μπορεί να εκλύουν φορμαλδεΰδη, προκαλώντας ερεθισμό στους πνεύμονες.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι σε τέτοιου είδους επιδράσεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους, αλλά οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές για ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Η ρύπανση του οικιακού αέρα μπορεί να προκαλεί προβλήματα στην ανάπτυξη των πνευμόνων και νεφρών στα έμβρυα, αποβολή κατά την εγκυμοσύνη, κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού στους ηλικιωμένους και κίνδυνο για άσθμα, διαβήτη τύπου 2, άνοια, παχυσαρκία και καρκίνο.

«Ξέρουμε καλά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σημαντικό αντίκτυπο σε πολλά χρόνια προβλήματα υγείας, στα εγκεφαλικά και στα εμφράγματα», δήλωσε ο Stephen Holgate, καθηγητής Ανοσοφαρμακολογίας. Και πρόσθεσε: «Επίσης επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των εμβρύων και πλέον διαθέτουμε πειστικά στοιχεία ότι σχετίζεται και με την έναρξη άσθματος στα παιδιά και στους ενήλικες».

 http://www.healthyliving.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...