Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Το Αλτσχάιμερ ίσως μεταδίδεται από χειρουργικά ιατρικά εργαλεία

Η νόσος Αλτσχάιμερ ίσως μεταδίδεται από μολυσμένα χειρουργικά εργαλεία και παράγωγα αίματος, γράφουν ερευνητές από το University College του Λονδίνου στο περιοδικό Nature.

Ο τρόπος μετάδοσης ίσως είναι παρόμοιος με εκείνον της νόσου Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ (CJD) – της ανθρώπινης μορφής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών ή νόσου των τρελών αγελάδων. Η νόσος Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ πιστεύεται ότι μεταδίδεται με την κατανάλωση κρέατος μολυσμένου με πρωτεΐνες που ονομάζονται prions.

Οι ερευνητές του UCL λένε ότι ίσως οι πρωτεΐνες που προκαλούν τη νόσο Αλτσχάιμερ να μεταδίδονται μέσω ιατρικών πράξεων όπως εγχειρήσεις εγκεφάλου, μεταγγίσεις αίματος ή απονευρώσεις δοντιών.

Κι αυτό, διότι η βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη που προκαλεί Αλτσχάιμερ είναι ένα είδος prions και μπορεί να «κολλήσει» σε μεταλλικές επιφάνειες, όπως αυτές των χειρουργικών εργαλείων. Η βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη δημιουργείται ανάμεσα στα κύτταρα του εγκεφάλου και διακόπτει την επικοινωνία τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η νόσος Αλτσχάιμερ.
Οι πρωτεΐνες αυτές είναι ανθεκτικές στην αποστείρωση και θεωρητικά θα μπορούσαν να περάσουν από ορισμένα ιατρικά εργαλεία στον επόμενο ασθενή που θα χρησιμοποιηθούν.


Η βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη

Οι ερευνητές βασίζουν αυτή την ιδέα τους στην εξέταση των εγκεφάλων 8 ασθενών που πέθαναν προσφάτως από τη νόσο Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ.

Όλοι τους είχαν υποβληθεί σε μεταγγίσεις ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης την περίοδο 1958-1985, μια πρακτική που βασιζόταν στην λήψη της ορμόνης από την υπόφυση του εγκεφάλου ύστερα από νεκροψία (η πρακτική αυτή δεν χρησιμοποιείται πια καθώς υπάρχει συνθετική αυξητική ορμόνη).

Τα άτομα αυτά ήταν μόνο 31-51 ετών χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου Αλτσχάιμερ. Οι τέσσερις από τους 8 είχαν “τεράστια επίπεδα” της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλό τους και οι τρεις “υψηλά επίπεδα”.

«Το εύρημα υποδηλώνει ότι εκτός από την κληρονομική νόσο Αλτσχάιμερ και την τυχαία, ίσως υπάρχει και μια επίκτητη μορφή», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Τζον Κόλιντζ, καθηγητής Νευρολογίας. «Αυτό όμως δεν πρέπει να φέρει πανικό στον κόσμο και να αναβάλλει τυχόν χειρουργικές επεμβάσεις».

http://www.healthyliving.gr/2015/09/10/altsxaimer-metadotiko-5/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...