Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Η στάση ύπνου καθορίζει την πιθανή εμφάνιση Αλτσχάιμερ

Η στάση του ύπνου μας καθορίζει το αν θα εμφανίσουμε Αλτσχάιμερ, όπως επισημαίνουν αμερικανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Neuroscience».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ανάλογα με την στάση που παίρνουμε όταν κοιμόμαστε, γίνεται αποβολή ουσιών μεταξύ των οποίων και πρωτεΐνες βήτα αμυλοειδές που είναι επικίνδυνες, όταν συσσωρεύονται στον εγκέφαλο, οδηγώντας στη δημιουργία «πλακών» και τελικά Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνολογία μαγνητικής απεικόνισης (MRI) και άλλες μεθόδους για να μελετήσουν την κίνηση των υγρών καθαρισμού του εγκεφάλου σε πειραματόζωα τα οποία είχαν αναισθητοποιηθεί και κοιμούνταν σε διάφορες στάσεις (στο πλευρό, ανάσκελα, μπρούμυτα).

Διαπίστωσαν ότι όσα κοιμούνται στο πλευρό τους, αριστερό ή δεξί, μείωναν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και άλλων νευρολογικών παθήσεων, επειδή διευκόλυναν τον εγκέφαλό τους να αποβάλει τις περιττές χημικές ουσίες που συσσωρεύονται σε αυτόν, στη διάρκεια της μέρας.


Σύμφωνα με τη μελέτη, η καλύτερη στάση ύπνου, τουλάχιστον όσον αφορά τον αποτελεσματικότερο καθαρισμό του εγκεφάλου από τα «απόβλητα» του μεταβολισμού, είναι στο πλευρό. Ίσως έτσι δικαιολογείται και η ενστικτωδώς η στάση που χρησιμοποιούν τα ζώα για τον ύπνο τους.

 http://www.naftemporiki.gr/story/989962/i-stasi-upnou-kathorizei-tin-pithani-emfanisi-altsxaimer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...