Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Πλένετε πάντα τα καινούργια ρούχα – κίνδυνος αλλεργίας από βακτήρια, ακάρεα και χημικά

Χημικά, βακτήρια, ακάρεα ακόμα και ψείρες μπορεί να έχουν τα καινούργια ρούχα, γι’ αυτό πρέπει να πλένονται τουλάχιστον μια φορά πριν φορεθούν, λέει Αμερικανός δερματολόγος.

Σύμφωνα με Ντόναλτ Μπελσίτο από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, τα καινούργια ρούχα που αγοράζουμε πρέπει αμέσως να τα βάζουμε στο πλυντήριο. Κι αυτό, γιατί έχουν πάνω τους αρκετές χημικές ουσίες ενώ επιπλέον περιέχουν ζωύφια ή βακτήρια τα οποία ενδεχομένως να προέρχονται από τα άτομα που τα είχαν δοκιμάσει προηγουμένως.

Ο Αμερικανός δερματολόγος λέει ότι οι εταιρείες σε πολλές χώρες δεν είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν στην ετικέτα του ρούχου αν έχουν χρησιμοποιήσει χημικά προκειμένου να φαίνονται «σιδερωμένα». Αλλά μελέτες που έγιναν στη Νέα Ζηλανδία, έδειξαν ότι πολλά ρούχα που φτιάχτηκαν σε ασιατικές χώρες είχαν τέτοιου είδους χημικές ουσίες σε υψηλά επίπεδα τα οποία έφταναν 900 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

“Υπάρχουν περιπτώσεις που οι καταναλωτές κόλλησαν ψείρες ή ακόμα και ψώρα δοκιμάζοντας ρούχα σε καταστήματα”, λέει ο Μπελσίτο,. Και προσθέτει: “Οι ψείρες προτιμούν τις φυσικές σε σχέση με τις συνθετικές ίνες, ενώ εκεί βρίσκουν καταφύγιο και τα ακάρεα της ψώρας. Έτσι καλό θα ήταν τα ρούχα να πλένονται τουλάχιστον μια φορά προτού φορεθούν”.


Ρητίνη φορμαλδεΰδης και βαφές

Ο Μπελσίτο λέει ότι μια από τις συνήθεις αιτίες αλλεργίας από τα καινούργια ρούχα είναι η ρητίνη φορμαλδεΰδης. Πρόκειται για ένα χημικό που ψεκάζεται στα υφάσματα με στόχο να δοθεί ατσαλάκωτη εμφάνιση και για να προστατευθούν τα ρούχα από τη μούχλα. Όμως η ρητίνη φορμαλδεΰδης έχει συνδεθεί με δερματικούς ερεθισμούς και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις.

Ο ειδικός θεωρεί ότι και αρκετές βαφές μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Σε πολλά συνθετικά υφάσματα γίνεται χρωματική επεξεργασία με βαφές με αζω ανιλίνη που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές δερματικές αντιδράσεις στα αλλεργικά άτομα.

Τα σημεία του σώματος που παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση (φαγούρα, εξανθήματα, κοκκινίλες κ.ά.) είναι αυτά στα οποία υπάρχει μεγαλύτερη τριβή με τα υφάσματα (μέση, μηροί, λαιμός και μασχάλες).

 http://www.healthyliving.gr/2015/05/22/allergia-xhmika-akarea-vakthria-rouxa/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...