Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Πόσο αλάτι περιέχουν τα αναβράζοντα δισκία;

Τα αναβράζοντα φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής ενδέχεται να υπονομεύουν την υγεία όσων παίρνουν κάθε μέρα τέτοια δισκία, επειδή περιέχουν πολύ αλάτι (και άρα νάτριο), υποστηρίζει μια νέα μελέτη από Βρετανούς ερευνητές.

Η μελέτη βασίσθηκε σε ανάλυση στοιχείων για 1,3 εκατομμύρια ασθενείς και δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ).

Όπως γράφουν οι ερευνητές, μερικά αναβράζοντα δισκία φαρμάκων (π.χ. ασπιρίνη) ή συμπληρωμάτων διατροφής παρέχουν περισσότερο νάτριο από την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη όταν λαμβάνονται στην μέγιστη δόση.

Το αλάτι υπάρχει στα αναβράζοντα δισκία διότι για να αφρίζουν και να διαλύονται στο νερό περιέχουν διαττανθρακικό άλας το οποίο συχνά συνδυάζεται με νάτριο (είναι το κύριο συστατικό του αλατιού).

Πόσο αλάτι περιέχουν τα αναβράζοντα δισκία

Εκτός από τα αναβράζοντα δισκία φαρμάκων (κυρίως είναι παυσίπονα) οι ερευνητές εξέτασαν και τα διατροφικά συμπληρώματα, όπως αυτά που περιέχουν βιταμίνη C, ψευδάργυρο ή ασβέστιο. Συνολικά, η μελέτη περιέλαβε 24 διαφορετικά αναβράζοντα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής, τα οποία κατά κανόνα λαμβάνονται χωρίς ιατρική συνταγή.



Το νάτριο στα σκευάσματα που αναλύθηκαν κυμαίνεται μεταξύ 69-414 mg ανά δισκίο, όταν η μέγιστη συνιστώμενη ποσότητα νατρίου για διαφύλαξη της υγείας σε έναν ενήλικα χωρίς υπέρταση είναι σχεδόν 2.400 mg και σε ένα ενήλικα με υπέρταση είναι 1.500 mg. Άρα, κάποιος που παίρνει καθημερινά 4 αναβράζοντα δισκία μπορεί να προσλαμβάνει περισσότερα από 1.500 mg νάτριο, όση δηλαδή είναι η συνιστώμενη ποσότητα για τα υπερτασιακά άτομα.

Η μελέτη των Βρετανών επιστημόνων βρήκε ότι η συστηματική λήψη δισκίων σε αναβράζουσα μορφή όπως η παρακεταμόλη, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (υπάρχει στην ασπιρίνη) και η ιβουπροφαίνη σχετίζονται με αύξηση του κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Όσα άτομα έπαιρναν τα φάρμακα σε αναβράζουσα μορφή είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σοβαρό καρδιαγγειακό πρόβλημα και 28% να πεθάνουν πρόωρα από κάθε αιτία. Τα αποτελέσματα αυτά είναι βέβαια ανησυχητικά.

Ο κίνδυνος οφείλεται στο νάτριο

Οι ερευνητές λένε ότι η ρίζα του προβλήματος είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από το πολύ αλάτι που διαθέτουν τα αναβράζοντα δισκία. Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος εμφάνισης υπέρτασης επταπλασιάζεται.

Ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το πρόβλημα αφορά τα άτομα που λαμβάνουν τέτοια φάρμακα κάθε μέρα και όχι αυτά τα τα λαμβάνουν σποραδικά. Επιπλέον, η αύξηση του κινδύνου παρατηρήθηκε τέσσερα χρόνια έπειτα από την έναρξη της συστηματικής λήψης.

«Μας εξέπληξαν οι ποσότητες του νατρίου που υπάρχουν σε ορισμένα αναβράζοντα δισκία», ανέφερε επικεφαλής ερευνητής Τόμας ΜακΝτόναλντ, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Dundee. «Στα τρόφιμα μπορούμε να δούμε την περιεκτικότητα σε νάτριο, αλλά δεν την ελέγχουμε όταν παίρνουμε φάρμακα. Αν κάποιος πρέπει καθημερινά να λαμβάνει φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής καλύτερα είναι να παίρνει τις κανονικές μορφές και όχι τα αναβράζοντα».

Να σημειωθεί πάντως, ότι πολλά φάρμακα ή άλλα σκευάσματα αναγράφουν στο φύλλο οδηγιών την περιεκτικότητα σε νάτριο ή αν είναι κατάλληλα για ασθενείς που έχουν υπέρταση.

http://www.healthyliving.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...