Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Τεχνητό δέρμα με αιμοφόρα και λεμφικά αγγεία φέρνει επανάσταση στη θεραπεία των εγκαυμάτων

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των σοβαρών πληγών που προκαλούν οι τραυματισμοί και τα εγκαύματα φέρνει η καινοτομία επιστημόνων στην Ελβετία, οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν τεχνητό δέρμα με δικά του αιμοφόρα και λεμφικά αγγεία.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων Ζυρίχης έφτασαν σ' αυτό το αποτέλεσμα αφού ανακάλυψαν ότι τα λεμφικά αγγεία είναι απαραίτητα για την πρόληψη της συσσώρευσης υγρών στα σημεία του δέρματος που βρίσκονται τα τραύματα, καθώς σ' αυτήν την περίπτωση μπορεί να καθυστερήσει κατά πολύ η επούλωση της πληγής και η αναγέννηση του δέρματος ή να καταστραφεί το μόσχευμα προτού προσαρμοστεί στον οργανισμό του ασθενή.

Από την άλλη, τα αιμοφόρα αγγεία είναι απαραίτητα για τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών, του οξυγόνου και άλλων στοιχείων που είναι βασικά για να διατηρηθούν τα όργανα στη ζωή και να λειτουργούν φυσιολογικά.

Σύμφωνα με την επιστημονική ανακοίνωση, οι ερευνητές ανέπτυξαν αιμοφόρα αγγεία στο νέο τεχνητό δέρμα, αλλά και λεμφικά αγγεία, τα οποία αφαιρούν το υγρό από τον ιστό και το στέλνουν πίσω στο κυκλοφορικό.

Για να το πετύχουν, χρησιμοποίησαν ανθρώπινα κύτταρα από αιμοφόρα και λεμφικά αγγεία, τα οποία τοποθέτησαν σε ειδικό διάλυμα που τα διασκόρπισε σε ένα τζελ που έμοιαζε με δέρμα. Στη συνέχεια το μείγμα τοποθετήθηκε σε εκκολαπτική συσκευή για ένα χρονικό διάστημα και έτσι αναπτύχθηκαν μοσχεύματα δέρματος.

Το νέο τεχνητό δέρμα δοκιμάστηκε σε ποντίκια και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μετατράπηκε σε κανονικό, αφού άρχισε να «συνεργάζεται» κανονικά με το κυκλοφορικό και το λεμφικό σύστημα των ποντικιών.



Μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί αρκετοί τύποι τεχνητού δέρματος, χωρίς όμως να περιέχουν στοιχεία του πραγματικού, όπως είναι τα νεύρα, τα αγγεία, οι ιδρωτοποιοί αδένες κτλ.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η καινοτομία αυτή «ανοίγει ένα μεγάλο φάσμα δυνατοτήτων στον τομέα του τεχνητού ιστού, καθώς όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος, με εξαίρεση του εγκεφάλου και του έσω αυτιού, περιέχουν λεμφικά κύτταρα».

http://www.naftemporiki.gr/story/760784

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...