Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Οι πρωτεΐνες δονούνται στη συχνότητα του φωτός που απορροφούν

Oι πρωτεΐνες τoυ σώματος δονούνται όπως οι καμπάνες ή τα ποτήρια που ηχούν. Αυτό προκύπτει από μια νέα απεικονιστική τεχνική που χρησιμοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο και του Ερευνητικού Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουπτμαν-Γούντγουορντ, με επικεφαλής την δρ Αντρέα Μάρκελτς.

Η πληροφορία ανοίγει τον δρόμο  για να μελετηθούν με διαφορετικό τρόπο οι βιοχημικές διαδικασίες που αφορούν τις πρωτεΐνες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Οι επιστήμονες προσπαθούσαν να καταγράψουν τις δονήσεις στις πρωτεΐνες από τη δεκαετία του 1960 αλλά δεν τα είχαν καταφέρει. Αναπτύσσοντας όμως ένα προηγμένης τεχνολογίας μικροσκόπιο, κατάφεραν να παρατηρήσουν λεπτομερώς τις δονήσεις της λυσοζύμης, μιας αντιβακτηριακής πρωτεΐνης που υπάρχει στο σώμα πολλών ζώων.

Οι δονήσεις στα πρωτεϊνικά μόρια -που έως τώρα πιστευόταν ότι σταματούν- στην πραγματικότητα διαρκούν «όπως η δόνηση μιας καμπάνας» εξηγούν οι ερευνητές.

Οι ανεπαίσθητες, αλλά διαρκείς, αυτές κινήσεις επιτρέπουν στις πρωτεΐνες να αλλάζουν σχήμα γρήγορα, πράγμα που τους διευκολύνει να προσδένονται σε άλλες πρωτεΐνες.

Αυτή η διαδικασία είναι αναγκαία στον οργανισμό για να επιτελέσει τις διάφορες ζωτικές βιολογικές λειτουργίες του, όπως την απορρόφηση οξυγόνου, την επιδιόρθωση κυττάρων και την αντικατάσταση του ελαττωματικού DNA.

Η δόνηση ανάλογα με το φως



Οι πρωτεΐνες δονούνται στην ίδια συχνότητα με το φως που απορροφούν. Κάτι ανάλογο με τα ποτήρια που δονούνται επειδή απορροφούν την ενέργεια των ηχητικών κυμάτων. Το σχήμα του ποτηριού καθορίζει ποιους ακριβώς ήχους μπορεί να απορροφήσει. Παρόμοια, οι πρωτεΐνες, ανάλογα με το σχήμα και τη δομή τους, απορροφούν φως διαφορετικών συχνοτήτων και δονούνται με ανάλογο τρόπο.

Οι επιστήμονες εξέθεσαν τη λυσοζύμη σε διαφορετικές συχνότητες φωτός και κατάφεραν να παρατηρήσουν τις δονήσεις του μορίου σε βάθος χρόνου.

Οι πρωτεϊνες συμπεριφέρονται σαν τις καμπάνες που δονούνται όταν κάποιος τις χτυπήσει. Μέχρι σήμερα, πολλοί επιστήμονες πίστευαν ότι η πρωτεϊνη είναι σαν ένα βρεγμένο σφουγγάρι μάλλον παρά σαν μια καμπάνα.

«Σκεφτείτε ένα κύτταρο σαν μια μικρή μηχανή που κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα: αισθάνεται, αναπαράγεται, διαβάζει και αντιγράφει το DNA – και προκειμένου να συμβούν όλα αυτά τα πράγματα, οι πρωτεϊνες πρέπει να δονούνται, ώστε να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους», λέει η Αντρέα Μάρκελτς.

 http://www.healthyliving.gr/2014/01/19/proteines-fos-donhsh/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...