Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Ιδεοψυχαναγκαστική Νεύρωση

Η Ιδεο-ψυχαναγκαστική νεύρωση είναι τύπος της αγχώδους διαταραχής κατά την οποία οι ιδεοληψίες και οι ψυχαναγκασμοί παρεμβαίνουν στη καθημερινότητα του ατόμου, δυσκολεύοντας το να εργαστεί ή να έχει φυσιολογική κοινωνική ζωή, ή διαπροσωπικές σχέσεις.

Οι ιδεοληψίες είναι επαναλαμβανόμενες, συνεχείς,απρόσκλητες, αθέλητες σκέψεις, εικόνες οι οποίες βιώνονται σαν παρείσακτες,ανόητες απαράδεκτες ή βασανιστικές και προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα, όπως άγχος ανησυχία και κατάθλιψη. Πολλές από αυτές τις σκέψεις επικεντρώνονται σε φόβους όπως ο φόβος να προσβληθούν ή να μεταδώσουν μικρόβια, η ο φόβος να μην υποφέρουν σωματικά ή φόβος να μην κάνουν κακό στον εαυτό τους ή σε άλλους.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτές τις ιδεοληψίες αναγνωρίζουν ότι αυτές οι σκέψεις είναι προϊόν του μυαλού τους. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούν να απαλλαγούν από αυτές με την λογική. Συχνά βρίσκουν κάποιες συμπεριφορές ή τελετουργίες για να μειώσουν τον φόβο και την ανησυχία και έτσι νιώθουν να εξαναγκάζονται να τις επαναλάβουν.

Οι ψυχαναγκασμοί είναι σκόπιμες, στερεότυπες, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, πιέσεις, που κάνει το άτομο ώστε να εξουδετερώσει ή κατά κάποιο τρόπο να απομακρύνει μια ιδεοληψία, μια σκέψη που φέρνει άγχος , μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση ή την δυσαρέσκεια που νιώθει. Αυτός ο μηχανισμός αγχόλυσης είναι πρόσκαιρος, ενώ σε μακροχρόνια βάση επιδεινώνει την κατάσταση.

Οι πιο συχνοί ψυχαναγκασμοί περιλαμβάνουν:

Το πλύσιμο: Συμπεριφορά που περιστρέφεται γύρω από την διατήρηση και αποκατάσταση της καθαριότητας Προκαλείται από φόβο μικροβίων, βρωμιάς ή χημικών τα οποία το άτομο θεωρεί ότι θα μπορούσαν να το μολύνουν. Μερικά άτομα ξοδεύουν ώρες να πλένονται ή να πλένουν τα χέρια τους ή να καθαρίζουν το περιβάλλον τους


Τον Έλεγχο: Επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά κάτω από το φόβο επικείμενης καταστροφής Π.χ, αν είναι κλειδωμένη η πόρτα ή αν είναι σβηστό το μάτι της κουζίνας

Την Επανάληψη: Μερικά άτομα επαναλαμβάνουν μια λέξη, η φράση ή κάνουν μια συμπεριφορά πολλές φορές για να διώξουν το άγχος παρ όλο που ξέρουν ότι αυτό δεν θα τους προστατέψει.

Την ταξινόμηση: Συμπεριφορά που πηγάζει από την ανάγκη του ατόμου να«τακτοποιήσει» με έναν συγκεκριμμένο τρόπο τα πράγματα γύρω του.

Την επανάληψη: Συμπεριφορά που γίνεται από το άτομο για να προλάβει μια καταστροφή

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το άτομο αντιλαμβάνεται ότι οι ιδεοψυχαναγκασμοί είναι υπερβολικοί ή παράλογοι.

Πως Θεραπεύεται

Η διαταραχή αυτή σπάνια θεραπεύεται από μόνη της. Πολλά άτομα υποφέρουν αρκετά χρόνια πριν πάρουν ουσιαστική βοήθεια. Έτσι είναι σημαντικό να καθοριστεί μια σωστή και έγκυρη θεραπευτική αντιμετώπιση. Πολλές θεραπευτικές προσσεγγίσεις όπως η ατομική, ομαδική ή η οικογενειακή ψυχοθεραπεία και κυρίως οι θεραπείες συμπεριφοράς, είχαν 50 – 90% επιτυχία στην ΙΔΨΝ κυρίως με την τεχνική γνωστή ως «έκθεση – αντίδραση» συνδυασμένη με ή χωρίς φάρμακα κατά περίπτωση.

 http://www.psyhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...