Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Οι 5 πιο συχνές λανθασμένες αντιλήψεις για τη χοληστερίνη

Η χοληστερόλη (χοληστερίνη), όταν μεταφέρεται από χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (LDL), εισέρχεται στις αρτηρίες μας όπου προκαλεί φλεγμονή και στη συνέχεια την αθηρωματική πλάκα, την βασική αιτία των εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι οδηγίες για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα υπήρξε κομβικό σημείο για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Όμως, ακόμα και σήμερα, γίνονται πολλές φορές παρανοήσεις ή λάθη σχετικά με το ρόλο της χοληστερίνης, η οποία άλλωστε, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, συντίθεται από το σώμα.

Ιδού λοιπόν οι πέντε πιο συχνές λανθασμένες αντιλήψεις για τη χοληστερίνη.

ΛΑΘΟΣ No1: Η υψηλή χοληστερίνη είναι πάντοτε επιβλαβής για τον οργανισμό

To ΣΩΣΤΟ: Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις αυξημένης χοληστερόλης επικίνδυνες για τον οργανισμό. Η χοληστερόλη έχει σημαντικό ρόλο σε βιοχημικές αντιδράσεις, βιοσύνθεση ορμονών και κυτταρικών μεμβρανών.

Το κλάσμα της χοληστερόλης που είναι συνδεδεμένο με υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (ΗDL) συντελεί κάτω από προϋποθέσεις στην απομάκρυνση της βλαπτικής χοληστερόλης από τα ζωτικά όργανα. Η συνδεδεμένη με την χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη LDL είναι η βλαπτική μορφή της κυκλοφορούσας χοληστερόλης στο αίμα.

Ωστόσο το μέγεθος της βλαπτικής επίδρασης εξαρτάται από μια ποικιλία παραγόντων όπως η δυσμενής κληρονομικότητα, το αυξημένο σάκχαρο, το κάπνισμα, το μεταβολικό σύνδρομο, η ηλικία του ασθενούς.


ΛΑΘΟΣ Νο2: Η υψηλή χοληστερίνη έχει ως αίτιο την κακή διατροφή και την παχυσαρκία

To ΣΩΣΤΟ: Η παχυσαρκία και η πλούσια σε κορεσμένα και trans λιπαρά διατροφή είναι η πιο συχνή αιτία αύξησης της χοληστερόλης.

Επειδή ωστόσο η χοληστερόλη συντίθεται και ενδογενώς στο σώμα ενώ πολλά νοσήματα και παθολογικοί παράγοντες επιδρούν στο μεταβολισμό της χοληστερόλης, υπάρχουν σε αρκετά άτομα δευτεροπαθείς αυξήσεις λόγω δυσμενούς κληρονομικότητας, φθοράς του χρόνου, ενδοκρινικών νοσημάτων φαρμάκων, μεταβολικών διαταραχών, χαμηλών καύσεων κ.λπ.

ΛΑΘΟΣ Νο3: Η υψηλή χοληστερίνη όταν βλάπτει τον οργανισμό προκαλεί συμπτώματα

To ΣΩΣΤΟ: Η υψηλή χοληστερίνη διερευνάται σε προσυμπτωματικούς ελέγχους check up και δεν έχει συμπτώματα επί μακρόν. Μόνο στα τελικά στάδια των προκαλούμενων βλαβών υπάρχουν συμπτώματα όπως έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, στυτική δυσλειτουργία, χολολιθίαση.

ΛΑΘΟΣ Νο4: Η υψηλή χοληστερίνη πρέπει να αντιμετωπίζεται με δίαιτα και άσκηση γιατί τα φάρμακα βλάπτουν το συκώτι

To ΣΩΣΤΟ: Παρά το γεγονός ότι η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση είναι η βάση της αντιμετώπισης της υψηλής χοληστερόλης διατροφικής αιτιολογίας, η κατάσταση περιπλέκεται όταν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες ή όταν πρόκειται για δευτεροπαθείς αυξήσεις.

Όταν η πιθανότητα προσβολής από τις σοβαρές επιπλοκές της υπερχοληστερολαιμίας είναι μεγάλη, υπάρχουν εγκατεστημένες βλάβες, πτωχή ανταπόκριση στο συνδυασμό διαιτητικής αγωγής-φυσικών φαρμάκων εναλλακτικής ιατρικής, η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής είναι επιβαλλόμενη.

Η αξιολόγηση της ομαλής συμβίωσης του ήπατος με τα χορηγούμενα φάρμακα (π.χ. στατίνες) είναι απαραίτητη στην πλειοψηφία των φαρμακευτικών σχημάτων για να αποφευχθούν ηπατικές βλάβες ή άλλες παρενέργειες.

ΛΑΘΟΣ Νο5: Η εναλλακτική ιατρική δεν έχει θέση στην αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας

To ΣΩΣΤΟ: Ο συνδυασμός διαιτητικής αγωγής-φυσικών φαρμάκων εναλλακτικής ιατρικής παρουσιάζει υψηλή αποτελεσματικότητα ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες στις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη ετοιμότητα αμυντικών εφεδρειών και καλές καύσεις.

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...