Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Γιατί οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη μύτη;

Η θεωρία ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη μύτη αποδεικνύεται βάσιμη, ωστόσο ο λόγος δεν σχετίζεται με τα ψέματα ή το ύψος, αλλά με μία πιο απλή και πιο πρακτική λειτουργία.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, εξηγεί ότι το μέγεθος της μύτης στους άνδρες σχετίζεται με την τροφοδοσία οξυγόνου της αντρικής μυϊκής μάζας, που αναλογικά είναι πολύ περισσότερη από τη γυναικεία.

Σύμφωνα με τον Νέιθαν Χόλτον, επικεφαλής της έρευνας, από τη μύτη περνάνε βασικές λειτουργίες του αναπνευστικού συστήματος, όπως η κυκλοφορία του οξυγόνου και η ανάπτυξη των μυών που στους άνδρες είναι πολύ μεγαλύτερη.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν το μέγεθος της μύτης 38 συμμετεχόντων γυναικών και ανδρών, ηλικίας από 3 έως 25 ετών και βρήκαν πως η διαφοροποίηση στο μέγεθος της μύτης σε σχέση με το φύλο γίνεται εμφανής στην ηλικία των 11 ετών, δηλαδή αμέσως πριν την εφηβεία όπου γίνεται ραγδαία ανάπτυξη των μυών στους άντρες και της μάζας λίπους στις γυναίκες.



Ωστόσο πέρα από το κομμάτι της μυϊκής μάζας, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το φύλο δεν είναι η μόνη μεταβλητή για μία μεγάλη μύτη, αφού προηγούμενες έρευνες τονίζουν επίσης πως το μέγεθος και το σχήμα της μύτης αλλάζει ανάλογα και με το κλίμα, καθώς μία μεγάλη μύτη μπορεί να ζεστάνει καλύτερα τον αέρα.

 http://www.planitikos.gr/2013/11/blog-post_757.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...