Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Τι είναι το κεχριμπάρι;

Το κεχριμπάρι είναι γνωστό στον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μία από τις πρώτες αναφορές του είναι στην Οδύσσεια του Ομήρου. Το αρχαίο όνομα του κεχριμπαριού είναι ήλεκτρο. Η πλειοψηφία του κεχριμπαριού είναι παλαιότητας 30 με 60 εκατομμυρίων ετών. Το ρετσίνι αυτό έρεε από τους κορμούς των δέντρων και φτάνοντας στο έδαφος εγκλώβιζε διάφορα υλικά όπως φύλλα, χώμα αλλά και έντομα καταλαμβάνοντας φυσικές κοιλότητες του εδάφους. Με την πάροδο των αιώνων, το ρετσίνι αυτό, απολιθώνεται και γίνεται το κεχριμπάρι που ξέρουμε σήμερα. Το σημερινό ρετσίνι, ακόμα και αν στερεοποιηθεί, ακόμα και μετά από πολλά χρόνια δεν γίνεται κεχριμπάρι. Το κεχριμπάρι, είναι το αποτέλεσμα της διαδικασίας απολίθωσης του ρετσινιού ειδικών δέντρων τα οποία δεν υπάρχουν πια.

...Πολλά από τα δάση του παρελθόντος εντοπίζονται σε περιοχές οι οποίες καλύφθηκαν από θάλασσα. Το ρετσίνι των δέντρων αυτών καλύφθηκε από ιζήματα στο βυθό των νέων θαλασσών. Έτσι διατηρήθηκε κυρίως σε αργιλώδη πετρώματα, με τη βοήθεια της έλλειψης οξυγόνου. Επειδή το ειδικό βάρος του κεχριμπαριού είναι πολύ μικρό σχεδόν επιπλέει στο αλμυρό νερό, με αποτέλεσμα με την πάροδο των ετών να βρίσκεται και στα παράλια πολύ μακριά από τον χώρο στον οποίο έγινε απολίθωμα.

Χαρακτηρηστικά

Το κεχριμπάρι έχει ειδικό βάρος περίπου 1 και επιπλέει στο αλμυρό νερό. Αυτός είναι ο λόγος που το αυθεντικό κεχριμπάρι είναι πολύ ελαφρύ. Όταν καεί ή τρυπηθεί μυρίζει έντονα ρετσίνι. Δεν επηρεάζεται εύκολα από ασετόν ή οινόπνευμα. Έχει χαρακτηριστική γεύση ρετσινιού. Έχει σκληρότητα περίπου 3 στην κλίμακα του Mohs (πολύ μαλακό). Φορτίζεται ηλεκτρικά με την τριβή. Αλλάζει χρώμα με τη μακροχρονια χρήση.

Χρωματισμοί
Οι φυσικοί χρωματισμοί του κεχριμπαριού ξεπερνούν τους ογδόντα. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του κεχριμπαριού είναι ότι το χρώμα του μεταβάλλεται από τη χρήση. Έτσι ένα κομπολόι από γνήσιο κεχριμπάρι μπορεί να γίνει πιο σκούρο ή πιο ανοιχτό ανάλογα με τη χρήση. Είναι πολύ συνηθισμένο να είναι πιο σκούρο το χρώμα του εξωτερικά και πιο ανοιχτό εσωτερικά σε ένα παλιό χρησιμοποιημένο κεχριμπάρι. Αυτό οφείλεται στην οξείδωση του κεχριμπαριού εξωτερικά ενώ στο εσωτερικό του παραμένει ανοιχτόχρωμο.

 http://www.komboloi.net/Kompoloi/xrwmatismoi_gr.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...