Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Πως κρατάμε ισορροπία στο ποδήλατο και δεν πέφτουμε;

Όταν είμαστε παιδιά και παίρνουμε το πρώτο μας ποδήλατο, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα είναι με… τέσσερις ρόδες!! Τι γίνεται όμως και λέμε ότι «ξέρουμε» να κάνουμε ποδήλατο και κρατάμε ισορροπία; Ποια η διαφορά με τις πρώτες μας απόπειρες;;

Σαν παιδάκια είχαμε πολλοί από μας ποδηλατάκι. Στην αρχή πάντα με δύο βοηθητικές για να μην πέφτουμε και …φάμε τα μούτρα μας!! Πιο μετά με τη μία –πιθανότατα, δεν περάσαμε όλοι από αυτό το στάδιο!!- την οποία μάλιστα αλλάζαμε και θέση, δεξιά ή αριστερά. Στο τέλος μπορούσαμε να ισορροπούμε επάνω στις δύο ρόδες του ποδηλάτου, και τότε ξεκινούσαν συχνά βέβαια και τα …ατυχήματα!!

Από εκείνη τη στιγμή λέγαμε ότι ξέρουμε να κάνουμε ποδήλατο και φυσικά, δεν το ξεχνάμε ποτέ!!

Τι μάθαμε όμως ακριβώς; Πώς να κάνουμε πετάλι; Πώς να βάζουμε σωστά το κορμί μας στη σέλα; Πώς να κρατάμε ισορροπία πάνω στο ποδήλατο; Τότε γιατί όταν είμαστε ακίνητοι, δεν μπορούμε να κρατηθούμε και πέφτουμε;;

Όλο το παιχνίδι βρίσκεται στη φυσική!

Στο ποδήλατο λοιπόν, κρατάμε ισορροπία όταν κινούμαστε με αυτό! Για να το πετύχουμε αυτό, σε κάθε μικρή η μεγάλη κλίση που παίρνει, κάνουμε κάτι πολύ απλό:

Στρίβουμε το τιμόνι προς την κατεύθυνση που, εάν πηγαίναμε ευθεία – δε στρίβαμε δηλαδή – θα .. πέφταμε!

Όταν ένας ποδηλάτης καταλαβαίνει ότι το ποδήλατο παίρνει κλίση, ας πούμε προς τα αριστερά, στρίβει το τιμόνι λίγο προς τα αριστερά!

Όταν λοιπόν το ποδήλατο κινείται με μια ελαφριά κυκλική πορεία (π.χ. προς τα αριστερά), η κεντρομόλος δύναμη του ποδηλάτου δημιουργεί μία δύναμη προς τα έξω. Αυτή η δύναμη βρίσκεται πάνω από το επίπεδο του εδάφους και έτσι ακυρώνει την τάση του ποδηλάτου για πτώση!

Με αυτόν τον τρόπο ο ποδηλάτης μπορεί να κανονίσει και να πάει προς την επιθυμητή κατεύθυνση, απλά και μόνο ελέγχοντας την κλίση του ποδηλάτου με το βάρος του! Πράγμα που φυσικά, το κάνουμε ασυναίσθητα!!

Η κεντρομόλος δύναμη είναι ανάλογη με το τετράγωνο της ταχύτητας. Αυτό σημαίνει πως όσο ταχύτερα κινούμαστε, τόσο πιο εύκολο είναι να κρατάμε την ισορροπία μας!

Σε στάση, στο ποδήλατο δεν υπάρχει καθόλου κεντρομόλος δύναμη, οπότε ενεργούν άλλες δυνάμεις που… μας κάνουν την ισορροπία δύσκολη!!

Τώρα που μάθαμε πως ισορροπούμε με το ποδήλατο, να προσέχουμε τις στροφές μας καθώς και την ταχύτητά μας!! Καλές βόλτες και, γιατί όχι, καλές… δοκιμές, για να μάθετε όλοι οι καινούριοι!!

 http://coolweb.gr/podilato-isorropia-podilatis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...