Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Τρισδιάστατα ψηφιακά ομοιώματα νέων θαλάσσιων ειδών

Την τελευταία λέξη της τεχνολογίας επιστρατεύουν εδώ και περίπου 1,5 χρόνο οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), για να μπορούν να εξετάζουν τα νέα είδη ή ποικιλίες που εντοπίζουν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αφήνοντας τα πραγματικά δείγματά τους άθικτα.

Πιο συγκεκριμένα, οι θαλάσσιοι βιολόγοι του ινστιτούτου χρησιμοποιούν έναν μικροτομογράφο, ο οποίος «σαρώνει» με ακτίνες Χ το φυτό ή το ζώο που ανακάλυψαν στα νερά της Μεσογείου, με σκοπό να δημιουργήσει ένα λεπτομερές τρισδιάστατο ψηφιακό ομοίωμά του. Επομένως, για να μελετήσουν και να περιγράψουν τον οργανισμό που βρήκαν, οι ερευνητές μπορούν στη συνέχεια να βασιστούν αποκλειστικά σε αυτό το αντίγραφο, καθώς σε αυτό διακρίνεται ακόμη και η εσωτερική κατασκευή του οργανισμού.

Η χρήση του μικροτομογράφου δημιουργεί νέες προοπτικές στην επιστήμη της ταξινομίας, στόχος της οποίας είναι να ανακαλύψει και να περιγράψει καινούργια έμβια όντα.
Κι αυτό, γιατί, μέσω των ψηφιακών αντιγράφων, από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου μπορεί ένας επιστήμονας να εξετάσει τα δείγματα, προβάλλοντάς τα στην οθόνη του υπολογιστή του. «Μέχρι σήμερα, η μόνη λύση που υπήρχε ήταν να επισκεφθεί το μουσείο όπου φυλάσσεται ο πρότυπος οργανισμός του νέου είδους, ακόμη κι αν βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά», λέει στην «Κ» ο δρ Aντώνης Μαγουλάς, διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ.

Εκτός από το ελληνικό ινστιτούτο, για μελέτες βιοποικιλότητας χρησιμοποιούν μικροτομογράφο μόλις 3-4 ακόμη ερευνητικά ιδρύματα στην Ευρώπη.

«Το συγκεκριμένο όργανο αποκτήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Marbigen, ενός είδους ευρωπαϊκής αριστείας που μας δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τις ερευνητικές μας δυνατότητες», συμπληρώνει ο διευθυντής. Το Marbigen ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2010 και θα ολοκληρωθεί τον επόμενο Απρίλιο, ενώ έχει προϋπολογισμό περίπου 3 εκατ. ευρώ, από τα οποία οι 750.000 προβλέπονταν για την αγορά εξελιγμένου εξοπλισμού. Ετσι, το ινστιτούτο απέκτησε επίσης μία συσκευή γενετικής ανάλυσης, ένα μηχάνημα για γενετικό χαρακτηρισμό, έναν μικρό μετεωρολογικό σταθμό και μία υποβρύχια πλατφόρμα για την καταγραφή διάφορων φυσικοχημικών παραμέτρων. «Προγράμματα σαν το Marbigen έρχονται να επιβραβεύσουν ινστιτούτα με επιστημονικό έργο υψηλής ποιότητας, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να αναβαθμιστούν ερευνητικά ακόμη περισσότερο. Συνεπώς, αποτελεί αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται στο ινστιτούτο, από τη στιγμή που χρηματοδοτήθηκαν μόλις 15 ευρωπαϊκά ιδρύματα, από τα περίπου 250 που είχαν υποβάλει προτάσεις», σημειώνει ο κ. Μαγουλάς. Οπως προβλεπόταν, μέρος της χρηματοδότησης χρησιμοποιήθηκε επίσης για την προσέλκυση προσωπικού υψηλού επιπέδου και την ανταλλαγή ερευνητών με άλλα διακεκριμένα πανεπιστήμια και ινστιτούτα της Ευρώπης.

Πέρα από το προφίλ του ινστιτούτου στο εξωτερικό, σημαντικό ρόλο για την έγκριση του προγράμματος έπαιξε επιπλέον το γεγονός ότι οι Ελληνες θαλάσσιοι βιολόγοι μελετούν τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερη αξία καθώς βρίσκεται κοντά στα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου και περιλαμβάνει ακραία περιβάλλοντα, όπως οι υδροθερμικές περιοχές στη Μήλο και τη Σαντορίνη.

 Κώστας Δεληγιάννης
 http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_21/09/2013_519591

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...