Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Θείο, όπως λέμε θειάφι!

Θείο ή θειάφι (sulphur ή sulfur) είναι το χημικό στοιχείο με σύμβολο S, που απαντάται ελεύθερο στη φύση, στην αρχική του μορφή ή μέσα σε θειούχες ενώσεις. Το συναντάμε σε μεγάλες ποσότητες σε θερμές πηγές και σε ηφαίστεια.

Είναι γνωστό από την εποχή του Ομήρου ως διώκτης των φιδιών και ως παρασιτοκτόνο. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ζωής και το τρίτο σε αφθονία στοιχείο στον ανθρώπινο οργανισμό.
Είναι ένα κίτρινο, αμέταλλο στοιχείο με πολύ έντονη οσμή, που συχνά παραπέμπει σε κλούβιο αυγό. Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία και με αυτό παράγονται θειούχα λιπασμάτα, μαύρη πυρίτιδα, σπίρτα, εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα, ελαστικά και άλλα προϊόντα. Είναι συχνό συστατικό σε καλλυντικά και σαπούνια που στοχεύουν στη θεραπεία δερματολογικών προβλημάτων όπως ακμή, πιτυρίδα, ροδόχρους ακμή και σμηγματόρροια.

Το θείο στον οργανισμό μας
Το θείο συγκαταλέγεται στα απαραίτητα στοιχεία των κυττάρων, καθώς αποτελεί μέρος της σύνθεσης των αμινοξέων, των βιταμινών και των ορμονών. Πιο ειδικά, είναι απαραίτητο για τη σύνθεση βασικότατων αμινοξέων, όπως της κυστεΐνης, της ταυρίνης και της μεθειονίνης, με ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς και για τη σύνθεση των βιταμινών βιοτίνη (Β7) και θειαμίνη (Β1). Παίρνει μέρος στη μεταβολική διαδικασία και διατηρεί σταθερή την οξυγόνωση των εγκεφαλικών κυττάρων.


Ακόμη βοηθά στη διατήρηση υγιών αρθρώσεων, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στη διάσπαση και απορρόφηση των λιπών, είναι απαραίτητο συστατικό της χολής και ρυθμίζει τη γλυκόζη του αίματος. Πέρα από τις βασικές διαδικασίες, στις οποίες το θείο παίζει καθοριστικό ρόλο, είναι επίσης απαραίτητο για τη διατήρηση και προαγωγή της υγείας του δέρματος και της τρίχας. Είναι απαραίτητο για το σχηματισμό τη κερατίνης, δηλαδή της πρωτεΐνης από την οποία αποτελούνται τα μαλλιά και τα νύχια. Το θείο επιπλέον παίζει σημαντικό ρόλο στη παραγωγή του κολλαγόνου, που βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας και της λάμψης του δέρματος.
Χρησιμοποιήθηκε για εκατοντάδες χρόνια λόγω των αντιμικροβιακών και αντιμυκητιασικών του ιδιοτήτων. Όσον αφορά τη φροντίδα των μαλλιών το θείο χρησιμοποιήθηκε ως γιατρικό για τη λιπαρότητα των μαλλιών αλλά και για τη πιτυρίδα του τριχωτού.
Τα συμπτώματα από την έλλειψη θείου περιλαμβάνουν θαμπά και άρρωστα στην όψη μαλλιά, εύθρυπτα νύχια και δερματολογικά προβλήματα.

Πιο αναλυτικά, το θείο:

Συμμετέχει στη παραγωγή και ανάπτυξη των τριχών
Αποτρέπει το σπάσιμο της τρίχας και των νυχιών
Αποτρέπει την απώλεια μαλλιών
Διατηρεί την ισορροπία του pH του τριχωτού της κεφαλής. Το μη ρυθμισμένο ή ασταθές pH ευθύνεται για ακραίες καταστάσεις, όπως έντονη λιπαρότητα ή ξηρότητα.
Προστατεύει τα κύτταρα από τοξίνες και ελεύθερες ρίζες και αποτοξινώνει τον οργανισμό από βαρέα μέταλλα
Ενδυναμώνει τους σμηγματογόνους αδένες και μας απαλλάσσει από τη πιτυρίδα
Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους τρίχας, αλλά ευνοεί περισσότερο τα λιπαρά μαλλιά
Αποτρέπει την απολέπιση του τριχωτού και βοηθά στη σμηγματόρροια του δέρματος, εξαλείφοντας το πλεονάζον σμήγμα
Θεωρείται πανίσχυρο αντιαλλεργικό στοιχείο
Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Επανορθώνει τα κατεστραμμένα κύτταρα

Τα ιαματικά λουτρά, από πηγές με νερό που περιέχει θείο, είναι περιζήτητα για τη θεραπεία και ανακούφιση από πληθώρα ασθενειών, όπως αλλεργίες, αναπνευστικές διαταραχές, αρθρίτιδα και χρόνιους πόνους. Επίσης πολλοί πίνουν θειούχο νερό από πηγές αν και η γεύση του, για εμάς τους κοινούς θνητούς, περιγράφεται το λιγότερο αποκρουστική.

Αντικαρκινική δράση
Επειδή το θείο ανευρίσκεται σε τροφές με ισχυρή αντικαρκινική δράση, εικάζεται πως έχει και αυτό με τη σειρά του αντικαρκινικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, ενώσεις θείου που βρίσκονται στο σκόρδο (diallyl disulphide, diallyl trisulphide και S-allyl cysteine) σταματούν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και ενισχύουν την απάντηση του ανοσοποιητικού, ενώ το θειικό πρωτεολυτικό ένζυμο βρωμελαΐνη, που απαντάται στον ανανά, έδειξε αντικαρκινική δράση σε πειραματόζωα και τώρα μελετάται η δράση της και σε ανθρώπους. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών ανακοινώθηκαν το 1999 στο επιστημονικό περιοδικό "Nutrition Science News".

Πηγές θείου στα τρόφιμα
Φάτε άφθονο λάχανο, μπρόκολο, σκόρδο, κρεμμύδι, σπαράγγια, κουνουπίδι, σπανάκι, φασόλια, κάστανα και πρωτεϊνούχες τροφές, όπως μοσχάρι, γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια και θαλασσινά. Τα παραπάνω λαχανικά φάτε τα, όσο γίνεται, ωμά γιατί το μαγείρεμα τα κάνει βαριά και μας προκαλούν φούσκωμα και αέρια.

Είναι ασφαλές;
Δεν είναι γνωστό αν τα συμπληρώματα διατροφής με θείο είναι ασφαλή σε μακροχρόνια χορήγηση. Μερικές από τις ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, ίλιγγο και διάρροια. Όπως και να έχει, συμβουλευτείτε έναν ιατρό πριν προχωρήσετε σε μεθόδους αυτοθεραπείας με θείο, όπως λουτρά και συμπληρώματα. Η τοπική χρήση σε δερματοπάθειες συστήνεται από τους δερματολόγους, ανάλογα με τη κάθε περίπτωση

 http://www.proionta-tis-fisis.info/2013/08/blog-post_8094.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...