Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Σπόροι υγείας

Γνωρίστε 3 «θαυματουργούς» σπόρους και εντάξτε τους στην καθημερινή σας διατροφή!

Τα ακατέργαστα σιτηρά προσφέρουν στον οργανισμό ενέργεια, περιέχουν υδατάνθρακες και ενισχύουν τη σωστή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Εκτός από τα γνωστά σιτηρά, όπως το κριθάρι, η βρόμη, το καλαμπόκι κ.άλ., ανάμεσα σε αυτούς τους σημαντικούς «δότες ενέργειας», περιλαμβάνονται και τα σχετικώς πιο άγνωστα φαγόπυρο, κεχρί και κινόα.

Κεχρί: Είδος δημητριακού πλούσιο σε σίδηρο και πυρίτιο, που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κερδίζει ξανά έδαφος στην υγιεινή διατροφή. Μία από τις βασικές τους ευεργετικές ιδιότητες είναι ότι διευκολύνει σημαντικά την κυκλοφορία του αίματος. Οι ποικιλίες που κυκλοφορούν διακρίνονται ανάλογα με το χρώμα τους (λευκό, κίτρινο, μαύρο και δίχρωμο), ενώ πρέπει να θυμάστε ότι αυτό που προορίζεται για ανθρώπους είναι διαφορετικό από αυτό που αποτελεί τροφή για πτηνά.

Φαγόπυρο: Οι διατροφολόγοι το κατατάσσουν στα δημητριακά, διότι οι σπόροι του μοιάζουν με αυτά και μαγειρεύεται με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, περιέχει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης σε σχέση με τα δημητριακά. Επίσης, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τις βιταμίνες Ε και Κ, φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και άλλα πολλά, που ενισχύουν την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και τονώνουν τον οργανισμό. Στην αγορά θα βρείτε αλεύρι φαγόπυρου, αλλά και λαζάνια από 100% φαγόπυρο.

Κινόα: Μπορεί να είναι μόνο ένας σπόρος, αλλά αποτελεί πλήρες δημητριακό και καλή πηγή φυτικών ινών. Περιέχει Ω3 λιπαρά, ευεργετικά για την καρδιά, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο, ενώ χωνεύεται εύκολα. Δρα κατά της γήρανσης και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα Ηνωμένα Έθνη την έχουν κατατάξει στις «υπερτροφές» χάρη στην υψηλή της περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (13%).

Σαλάτα κινόα με μήλα
Υλικά: 1/4 φλιτζανιού άσπρα αμύγδαλα, 1 φλιτζάνι άσπρη κινόα, 1 κουταλάκι μέλι, 1 κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά κάρυ, 2 κουταλιές χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, 1 μήλο κομμένο σε κυβάκια, προαιρετικά φυλλαράκια φρέσκιας μέντας

Καβουρδίζετε για 5 λεπτά σε ταψί στον φούρνο τα αμύγδαλα και τα ψιλοκόβετε. Πλένετε την κινόα και τη σουρώνετε (όπως το ρύζι). Βάζετε 2 φλιτζάνια νερό να πάρουν βράση και ρίχνετε την κινόα. Χαμηλώνετε τη φωτιά, ανακατεύετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε 15-20 λεπτά, ώσπου να βράσουν και να γίνουν τρυφεροί οι σπόροι. Ανακατεύετε την κινόα με πιρούνι και αφήνετε να κρυώσει. Σε βάζο που κλείνει καλά, αναμειγνύετε το μέλι, το αλάτι, το πιπέρι, το κάρυ, το λεμόνι, το ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια. Αναμειγνύετε την κινόα με τα μήλα και τα αμύγδαλα και περιχύνετε το μείγμα με το ντρέσσιγνκ του μελιού. Γαρνίρετε με τη μέντα.

 http://www.etsiapla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...