Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Δύο κιλά αέρια του θερμοκηπίου για κάθε κιλό γάλα

 Ουάσινγκτον
Ο όρος «αέρια του θερμοκηπίου» θα έπρεπε να περιλαμβάνει και τα αέρια των αγελάδων, τα οποία περιέργως παίζουν σημαντικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, για κάθε κιλό γάλακτος που καταναλώνεται στις ΗΠΑ εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα 2,05 κιλά ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα.

Τα αέρια από το πεπτικό σύστημα των βοοειδών αντιστοιχούν σε ένα μεγάλο μέρος αυτής της ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου, ενώ το υπόλοιπο αντιστοιχεί κυρίως στα αέρια που παράγονται κατά την αποσύνθεση της κοπριάς, καθώς και στην ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή ζωοτροφών.

Τόσο το πεπτικό σύστημα των βοοειδών όσο και η αποσύνθεση της κοπριάς απελευθερώνει μεθάνιο, το οποίο είναι πολύ πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα ως προς την ικανότητά του να παγιδεύει θερμότητα στην ατμόσφαιρα.

Λόγω του μεθανίου αλλά και της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή, επεξεργασία και διανομής των ζωικών προϊόντων, η κτηνοτροφία είναι σήμερα μια από τις σημαντικότερες πηγές αερίων του θερμοκηπίου.


Δεδομένου όμως ότι το πέρδεσθαι είναι δύσκολο να απαγορευτεί στα κτηνοτροφεία, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Άρκανσο προτείνουν μια σειρά από πιο πρακτικές λύσεις: αερισμό της κοπριάς ώστε να μην αποσυντίθεται σε αερόβια κατάσταση· εμπλουτισμός της κοπριάς με βακτήρια που καταναλώνουν το μεθάνιο· εξοικονόμηση καυσίμων κατά τη μεταφορά του γάλακτος με φορτηγά· και βελτίωση των συσκευασιών ώστε να απαιτούν λιγότερες πρώτες ύλες.

Η μελέτη, με τίτλο «Αποτύπωμα Άνθρακα και Νερού στο Γάλα των ΗΠΑ, από τη Φάρμα μέχρι το Τραπέζι» δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο στο International Dairy Journal.

 http://www.nutrimed.gr/mi_xasete/diabaste/duo_kila_aeria_tou_8ermokipiou_gia_ka8e_kilo_gala.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...