Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Σανδαλόξυλο

Το σανδαλόξυλο είναι ένα μικρό, αειθαλές δένδρο που φύεται στα τροπικά δάση της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Βορείου Αυστραλίας.
Το ξύλο του, συνήθως, καίγεται ως θυμίαμα και παίζει σημαντικό ρόλο σε τελετουργίες.
Η καρδιά του ξύλου και οι ρίζες του πολύ συχνά χρησιμοποιούνται ως θεραπευτική αγωγή από το 500 μ.Χ. στην Κίνα. Το  έντονα αρωματικό ξύλο, αφού επεξεργαστεί κατάλληλα, δίνει ένα αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ως συστατικό στην αρωματοποιία, τα φυτικά αρώματα και τη σαπωνοποιία.
Οι θεραπευτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες του σανδαλόξυλου ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, όπως επίσης και η φήμη του πως συνέβαλλε στην ενίσχυση της μνήμης. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές ως ένα μέσο διαλογισμού, ηρεμίας και αυτοσυγκέντρωσης. Επιπλέον, ήταν γνωστές οι αφροδισιακές του ιδιότητες και γι' αυτό αποτελεί απαραίτητο υλικό για τη δημιουργία ερωτικής, εξωτικής και αισθησιακής ατμόσφαιρας. Γι΄αυτό, το σανδαλόξυλο αποτελεί ένα από τα συστατικά των ελαίων και των κεριών που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία.

Οφέλη

Μείωση στρες: Το Sandalwood αιθέριο έλαιο έχει μια ευχάριστη χαρακτηριστική οσμή που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του άγχους. Το άρωμα αυτού του ελαίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές. Για να χαλαρώσετε το μυαλό και για ανακούφιση από την ένταση, το άρωμα του σανδαλόξυλου είναι πράγματι πολύ χρήσιμο. Το λάδι μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της καταπόνησης των μυών και για τις κράμπες.



Προωθεί την πέψη: Όταν λαμβάνεται εσωτερικά, μπορεί να βοηθήσει για την επίλυση πεπτικών προβλημάτων, όπως η διάρροια. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό χωνευτικό έλαιο που ενισχύει και διεγείρει την όρεξη.

Είναι άριστο αντισηπτικό: Οι αντισηπτικές ιδιότητες του σανδαλόξυλου καθιστούν το έλαιο, χρήσιμο για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, όπως η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης και των ουρητήρων.

Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα: Το αιθέριο έλαιο σανδαλόξυλο στη διατροφή μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το λάδι διεγείρει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος.

Διεγείρει το νευρικό σύστημα: Το αιθέριο έλαιο έχει, επίσης, μια θετική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία νευρικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη.

Είναι καλό αποχρεμπτικό: Το σανδαλόξυλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ρευστοποίηση της βλέννας σε αναπνευστικές παθήσεις, όπως στη βρογχίτιδα.

Καλό για το δέρμα: Η φροντίδα του δέρματος με έλαιο σανδαλόξυλου είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το δέρμα σας απαλό και ενυδατωμένο. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας ποικιλίας διαταραχών του δέρματος, όπως η ακμή και το έκζεμα. Η χρήση αυτού του ελαίου μπορεί να κάνει θαύματα στον κνησμό και τη φλεγμονή που συνδέεται με διάφορες ασθένειες του δέρματος. Οι ενυδατικές ιδιότητες του αιθέριου ελαίου σανδαλόξυλου θα  βοηθήσουν όταν υπάρχει ξηρότητα του δέρματος. Βοηθάει και στις σκασμένες φτέρνες στα πέλματα των ποδιών, στις ουλές του δέρματος, στις ρυτίδες και δίνει λάμψη στο δέρμα.

Χρήση
Είτε πρόκειται να το καταναλώσετε εσωτερικά είτε εξωτερικά, πρέπει να αραιώνεται με νερό ή κάποιο άλλο έλαιο. Το μη αραιωμένο αιθέριο έλαιο μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του δέρματος.

 http://www.emedi.gr/3891/sandaloksylo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...