Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Σαφράν το θαυματουργό

Το σαφράν (ζαφορά ή κρόκος) είναι ένα μπαχαρικό, βότανο που προέρχεται από το φυτό Crocus Sativus. Είναι γνωστό εδώ και πολλούς αιώνες με τις πρώτες αναφορές να έρχονται από τον Ιπποκράτη, τον Όμηρο, τον Αισχύλο, τον Σοφοκλή και άλλους  Έλληνες ιστορικούς, φιλόσοφους και γιατρούς της αρχαιότητας.
Θεωρείται ως ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά του κόσμου μιας και χρειάζονται περίπου 150.000 λουλούδια για να συλλεχθεί 1 κιλό σαφράν. Σημειώνουμε ότι στο κάθε φυτό βγαίνουν μόνο 1-4 λουλούδια, το καθένα από τα οποία εμφανίζει μόνο 3 κοκκινοπορτοκαλόχρωμα στίγματα (δείτε εικόνα). Τα στίγματα έχουν διάμετρο 2-3 εκατοστών, αποτελούν το αναπαραγωγικό σύστημα του φυτού και είναι εκείνα που ενδιαφέρουν από άποψη αρτυματικής, χρωστικής και φαρμακευτικής αξίας. 

Χημική σύσταση σαφράν   

Το σαφράν μπορεί να θεωρηθεί και ως υπερτρόφιμο (superfood). Περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες C, Α, Β1, Β2, B3, B6 και Β9, μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, χαλκό, σελήνιο, κάλιο και ψευδάργυρο. Η θρεπτική του αξία δεν τελειώνει εδώ καθώς περιέχει και αρκετές φυτοχημικές ουσίες με φαρμακευτικές ιδιότητες. Μερικές από αυτές είναι: η κροκίνη, η πικροκροκίνη, η κροκετίνη, η σαφρανάλη, το λυκοπένιο, η ζεαξανθίνη, τα α-, β- και γ-καροτένια, οι ανθοκυανίνες και οι ταννίνες.    
         
Οφέλη για την υγεία   
Το σαφράν έχει μελετηθεί εκτενώς από πολλούς επιστήμονες. Οι κυριότερες θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες του συνοψίζονται ως εξής:  
  1. Αντικαρκινικές ιδιότητες
  2. Αφροδισιακές ιδιότητες
  3. Αντιυπερτασικές ιδιότητες 
  4. Αντικαταθλιπτικές ιδιότητες
  5. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
  6. Αποσυμφορητικές ιδιότητες   
Επιπλέον, η συστηματική κατανάλωση του παρέχει πολλαπλά για την υγεία οφέλη μερικά από τα οποία είναι:
  1. Βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας
  2. Βελτίωση της όρασης
  3. Βελτίωση της πέψης των τροφών
  4. Βελτίωση των λιπιδίων του αίματος
  5. Αντιθρομβωτική δράση 
  6. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος 
  7. Προστασία έναντι των φλεγμονών 
  8. Ανακούφιση και βελτίωση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου 
Αν και λίγο ακριβό, αξίζει να το αγοράσετε και να το χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας. Ως μπαχαρικό μπορεί να προστεθεί στα περισσότερα σπιτικά φαγητά ενισχύοντας τη γεύση, το άρωμα αλλά και την θρεπτική τους αξία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...