Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Τι είναι ο στραβισμός

Στραβισμός (αγγλ. stravismus ή squint) ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία ενώ και τα δυο μάτια είναι ανοικτά μόνο το ένα είναι στραμμένο στο αντικείμενο προσήλωσης, ενώ το άλλο είναι στραμμένο σε άλλη κατεύθυνση. Τα μάτια κινούνται από μια αμάδα έξι μυών. Όταν τα μάτια δεν κινούνται ταυτόχρονα τότε ο εγκέφαλος βλέπει δυο διαφορετικές εικόνες για το ίδιο αντικείμενο. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται στραβισμός. Προσβάλλει το 4% των παιδιών ηλικίας κάτω των 6 χρόνων.

Ανάλογα με την κατεύθυνση προς την οποία είναι στραμμένο το μάτι που στραβίζει, ο στραβισμός χωρίζεται σε:

· Συγκλίνοντα. Το μάτι βρίσκεται προς τα μέσα.
· Αποκλίνοντα. Το μάτι βρίσκεται προς τα έξω.
· Ανωτροπία. Το μάτι βρίσκεται προς τα πάνω.
· Υποτροπία. Το μάτι βρίσκεται προς τα κάτω.

Παθήσεις του εγκεφάλου είναι υπεύθυνες μερικές φορές για την εμφάνιση του στραβισμού:

- Εγκεφαλική παράλυση
- Σύνδρομο Down
- Υδροκέφαλος
- Όγκοι
- Προωρότητα

Σε πολλά παιδιά υπάρχει κληρονομικότητα.

Ο στραβισμός (αλληθώρισμα) διακρίνεται σε οριζόντιο και κάθετο. Στον οριζόντιο στραβισμό το ένα μάτι ξεφεύγει προς τα μέσα ή προς τα έξω, ενώ στον κάθετο, ξεφεύγει προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του στραβισμού είναι η μόνιμη ή η περιοδική εμφάνιση, δηλαδή εμφανίζεται όταν το παιδί είναι κουρασμένο, άρρωστο ή όταν εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα.

Ο στραβισμός μπορεί να εμφανιστεί με την γέννηση ή σε μεγαλύτερη ηλικία. Τους τρεις πρώτους μήνες ζωής μπορεί φυσιολογικά τα μάτια να κινούνται ανεξάρτητα και να στραβίζουν. Μετά όμως από αυτό το χρονικό διάστημα τα μάτια του παιδιού πρέπει να είναι παράλληλα. Εάν μετά τον 3ο μήνα ζωής υπάρχει υπόνοια στραβισμού, τότε υπάρχει πρόβλημα και το παιδί πρέπει να το δει αμέσως παιδοφθαλμίατρος.

Είναι σοβαρό λάθος να νομίζουμε ότι ο στραβισμός θα περάσει με την πάροδο του χρόνου ή ότι το παιδί είναι πολύ μικρό και δεν μπορούμε να το εξετάσουμε ακόμη.
Η αναμονή μπορεί τελικά να αποδειχθεί επιβλαβής στην αντιμετώπιση του στραβισμού με την ανάπτυξη μη ανατάξιμης αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι).

  http://stravismos.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...