Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Τύποι Δέρματος και Περιποίηση

Το δέρμα, ως το καλυπτήριο σύστημα του οργανισμού μας, διασφαλίζει την προστασία του από εξωτερικούς βλαβερούς παράγοντες. Η σωστή περιποίηση της επιδερμίδας μας είναι σημαντική όχι μόνο για την ομορφιά μας, αλλά και για την υγεία μας.Για την επιλογή των κατάλληλων προϊόντων περιποίησης είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τον τύπο του κάθε δέρματος. Ωστόσο, λαμβάνουμε υπόψη μας και την ηλικία (του δέρματος κι όχι τη… ληξιαρχική πράξη γεννήσεως).

                     ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Κανονικό Δέρμα
Έχει σωστή αναλογία λιπαρών και υδατικών συστατικών, λεπτούς πόρους, είναι λείο και ελαστικό, απαλό και ομαλό, χωρίς ρυτίδες και ερεθισμούς.
Ξηρό Δέρμα
Είναι ματ και στεγνό στις παρειές, λείο, λεπτό, χωρίς ελαστικότητα, θαμπό, συχνά ξεφλουδίζει, καίγεται εύκολα από τον ήλιο, αφυδατώνεται από το κρύο και αποκτά γρήγορα ρυτίδες.

Λιπαρό Δέρμα
Έχει μεγάλους και διασταλμένους πόρους με υπερβολική έκκριση σμήγματος και έντονη τάση για ακαθαρσίες (σπυράκια, στίγματα). Γυαλίζει, ιδιαίτερα στην “T” ζώνη (μέτωπο, μύτη, πιγούνι). Δεν έχει γραμμές και ρυτίδες.

Μικτό Δέρμα
Έχει τα χαρακτηριστικά του λιπαρού δέρματος στην “T” ζώνη (μέτωπο, μύτη, πιγούνι) και τα χαρακτηριστικά του ξηρού δέρματος στις παρειές (μάγουλα).

Προβληματικό Δέρμα
Είναι το δέρμα που, εκτός από τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε παραπάνω, είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, πρόωρα γερασμένο ή αφυδατωμένο ή ευαίσθητο ή αλλεργικό ή ακνεϊκό.

Συμβουλές:

  • Περιποιούμαστε την επιδερμίδα μας συστηματικά, καθημερινά, πρωί και βράδυ.
  • Επιλέγουμε ολοκληρωμένες σειρές, με προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα και μελετημένα για να αλληλοσυμπληρώνονται.
  • Καθαρίζουμε σχολαστικά την επιδερμίδα μας πρωί και βράδυ. Όπως δεν θα σερβίραμε ποτέ το φαγητό μας στα χθεσινά άπλυτα πιάτα, έτσι δεν μπορούμε να δώσουμε «τροφή» στο δέρμα μας αν δεν το έχουμε καθαρίσει.
  • Κάθε προϊόν, καθαρισμού ή περιποίησης, το απλώνουμε με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω και από μέσα προς τα έξω, κάνοντας μασάζ με τα δάχτυλά μας. Το μασάζ λειτουργεί ως η «γυμναστική» του δέρματος, το «ξυπνά», ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και το προετοιμάζει κατάλληλα ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο όλα τα ευεργετικά συστατικά του προϊόντος.
  • Στην περιοχή των ματιών δεν χρησιμοποιούμε κανένα άλλο προϊόν, παρά μόνο αυτά που είναι ειδικά σχεδιασμένα για χρήση στη συγκεκριμένη περιοχή (ντεμακιγιάζ και κρέμα ματιών). Η εφαρμογή της κρέμας ματιών γίνεται με την άκρη των δακτύλων μας αποκλειστικά στο κόκκαλο και όχι πιο μέσα, με χτυπηματάκια στο κάτω κόκκαλο, με «οκτάρια» στο ονομαζόμενο «πόδι της χήνας» όπου δημιουργούνται οι ρυτίδες έκφρασης και κυκλικά γύρω από τα μάτια. Η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια μας είναι πολύ λεπτή και ευαίσθητη, χωρίς λιπώδη ιστό, με αποτέλεσμα η χρήση της κρέμας στο σημείο αυτό να οδηγεί στην κατακράτηση του προϊόντος και να προκαλεί οιδήματα και «σακούλες».
  • Στην περιποίηση προσώπου, δεν παραλείπουμε ποτέ το λαιμό και το ντεκολτέ. Είναι οι περιοχές εκείνες που δείχνουν πρώτες τα σημάδια ταλαιπωρίας και γήρατος και δυστυχώς, ούτε η πλαστική χειρουργική προς το παρόν δεν μπορεί να παρέμβει.
  • Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε μεγάλες ποσότητες. Ξεκινάμε εφαρμόζοντας μικρές ποσότητες κι αν χρειαστεί επαναλαμβάνουμε.
  • Πριν τη χρήση των προϊόντων, πλένουμε καλά τα χέρια μας.
  • Κάθε 3 έως το πολύ 6 μήνες, αλλάζουμε τη σειρά προϊόντων που χρησιμοποιούμε. Δεν έχει σημασία αν θα είναι ισχυρότερες ή απαλότερες κρέμες, αρκεί να ταιριάζουν στο δέρμα μας.
Κι επειδή πολλοί αναρωτιούνται για τη σωστή σειρά με την οποία χρησιμοποιούνται τα προϊόντα της καθημερινής μας περιποίησης:
  1. Γαλάκτωμα καθαρισμού (ή αφρός, κρέμα…) + λάδι ντεμακιγιάζ 
  2.  Τονωτική Λοσιόν
  3. Peeling (απολέπιση)
  4. Μάσκα
  5. Ορός, συμπυκνώματα
  6. Κρέμα Ματιών
  7. Κρέμα ημέρας ή νύχτας

Τα βήματα (3) και (4) εφαρμόζονται ανάλογα με τον τύπο δέρματος με την εξής συχνότητα:
  • Κανονικό Δέρμα: 1 φορά την εβδομάδα
  • Ξηρό Δέρμα: 1 φορά το 15ημερο
  • Λιπαρό Δέρμα: 1-2 φορές την εβδομάδα
  • Μικτό Δέρμα: 1-2 φορές την εβδομάδα στη ζώνη «Τ» και 1 φορά το 15ημερο σε όλο το πρόσωπο.
  • Προβληματικό Δέρμα: αν πρόκειται για δέρμα με ακμή, δερματοπάθειες ή άλλους ερεθισμούς, αποφεύγουμε το βαθύ καθαρισμό μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Θυμηθείτε επίσης :

Ελέγχουμε τακτικά τις ημερομηνίες λήξεως των προϊόντων μας.

Μετά από κάθε χρήση, φροντίζουμε να κλείνουμε καλά τις συσκευασίες.

Δεν αφήνουμε τα προϊόντα εκτεθειμένα στην υγρασία, στο φως ή στη θερμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...