Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Το στρες γερνάει τα χρωμοσώματα

Υπερβολικός ήλιος, κάπνισμα και δίαιτα ιδιαίτερα φτωχή σε θρεπτικά συστατικά γερνάνε το ανθρώπινο σώμα. Εκτός όμως από αυτά, υπάρχουν και άλλες καταστάσεις οι οποίες προκαλούν εξίσου σημαντική επίδραση στην γήρανση των κυττάρων του ανθρωπίνου οργανισμού.

Συνεχώς αυξανόμενες έρευνες δείχνουν ότι το χρόνιο στρες (μαζί με τις ορμόνες που το συνοδεύουν) επισπεύδει τη γήρανση. Το στρες με τον καιρό τραυματίζει και αλλοιώνει τα χρωμοσώματα μας.

Κάποια από τα τμήματα των χρωμοσωμάτων μας – τα τελομερή – λειτουργούν για την προστασία τους. Τα τελομερή, τα οποία προστατεύουν τα χρωμοσώματά μας από τη φθορά, μοιάζουν με τα πλαστικά προστατευτικά που έχουν στις άκρες τους τα κορδόνια των παπουτσιών – αποτρέπουν το… ξήλωμα του γενετικού υλικού μας. Με την πάροδο του χρόνου όμως τα τελομερή φθείρονται και κονταίνουν με αποτέλεσμα να επέρχεται φθορά και στο DNA μας. Ετσι τα κύτταρά μας αρχίζουν να δυσλειτουργούν ή πεθαίνουν. Νέες έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα τελομερή αυτά είναι κοντύτερα (και άρα παρέχουν μικρότερη προστασία) σε άτομα τα οποία πάσχουν από κατάθλιψη και τα οποία έχουν παθολογικά επίπεδα ορμονών του στρες.
Τα ευρήματα αυτά έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Biological Psychiatry (Mikael Wikgren, et al., “Short Telomeres in Depression and the General Population Are Associated with a Hypocortizolemic State”).

Κοντύτερα τελομερή βρέθηκαν και σε άτομα που δεν έπασχαν από κατάθλιψη αλλά απλά ανέφεραν ότι ήταν ιδιαίτερα στρεσαρισμένα. Παθολογικά επίπεδα ορμονών στρες έχουν βρεθεί επίσης σε άτομα με μετατραυματικό στρες, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου – κάτι που σημαίνει ότι πολύ πιθανόν περισσότερα άτομα να διαθέτουν κοντύτερα τελομερή στα χρωμοσώματα τους.

Τα γκρίζα μαλλιά μπορούν να προδίδουν την χρονολογική σου ηλικία. Όμως η κατάσταση των χρωμοσωμάτων σου μπορεί να είναι καλύτερος δείκτης της πραγματικής βιολογικής σου ηλικίας.

 http://www.ego.gr/news-stress-bad-for-dna

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...