Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος

Μια ομάδα ερευνητών υπό την καθοδηγία του A. K. Rajasekaran, PhD, Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Nemours που ασχολείται με τον καρκίνο στην παιδική ηλικία ανακάλυψε πως η δράση μιας πρωτεΐνης ουσιώδους για την ομαλή κυτταρική λειτουργία και ανάπτυξη αναστέλλεται από μια ουσία που ενυπάρχει στον καπνό του τσιγάρου. Η εργασία τους έχει δημοσιευτεί μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα του περιοδικού American Journal of Physiology - Lung Cell and Molecular Physiology.

Ο καπνός του τσιγάρου έχει προσδιοριστεί με σαφήνεια ως πρωτεύων παράγοντας στην εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων, ενώ συσχετίζεται και με πολλές άλλες μορφές καρκίνου στους ενήλικες. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερα από 4.000 συστατικά στοιχεία, πολλά από τα οποία συνδέονται με την ανάπτυξη και την εξάπλωση καρκίνου των πνευμόνων. Στοιχεία έχουν αποδείξει πως η δευτερογενής πρόσληψη καπνού, δηλαδή το παθητικό κάπνισμα, είναι εξίσου επικίνδυνη με το ενεργητικό κάπνισμα, εξαιτίας της επίδρασής της στη λειτουργία των κυττάρων των πνευμόνων.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών τους, οι συντάκτες της μελέτης ανακάλυψαν έναν καρκινογόνο παράγοντα γνωστό ως reactive oxygen species (ROS), που εντοπίζεται στον καπνό του τσιγάρου και είναι σε θέση να αναστείλει την ομαλή λειτουργία των κυττάρων. Η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα μόλις δύο τσιγάρων, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, είναι σε θέση να ανακόψει τελείως τη λειτουργία άντλησης νατρίου στα κύτταρα σε λίγες μόνο ώρες. Στα φυσιολογικά κύτταρα, ή άντληση νατρίου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά καλίου στο εσωτερικό του κυττάρου και νατρίου στο εξωτερικό του. Η ικανότητα άντλησης νατρίου από το κύτταρο, ή μάλλον η αδυναμία του να ρυθμίσει σωστά την πρόσληψη νατρίου, προδίδει κυτταρική ανωμαλία καθώς και την ανάπτυξη νόσου.
Η ανακάλυψη αυτή επηρεάζει σημαντικά τη στάση μας έναντι του παθητικού καπνίσματος. Γνωρίζουμε πλέον ότι απλά και μόνο η έκθεση – όχι μόνο η εισπνοή – σε καπνού τσιγάρου εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των πνευμόνων και προάγει την εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων.
Η μελέτη αυτή αποτελεί το επιστέγασμα δεκάδων ερευνών που καταδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να προστατεύονται τα παιδιά ή ακόμα και τα νεαρά άτομα από το παθητικό κάπνισμα – πόσο μάλλον από το ενεργητικό. Η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο των πνευμόνων καθώς τα παιδιά περνούν στη φάση της ενηλικίωσης. Μολονότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, η συγκεκριμένη μελέτη κατέδειξε πως το παθητικό κάπνισμα είναι τελικά πολύ πιο επικίνδυνο από όσο πιστεύαμε ως τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...