Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Καφές Vs Κακάο

Καφές
Χάρη στην καφεΐνη αλλά και τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και της νόσου του Πάρκινσον. Ωστόσο, η καφεΐνη μπορεί να συντελέσει στην άνοδο της αρτηριακής πίεσης και να αυξήσει τις πιθανότητες εμφράγματος μέχρι και κατά 60% σε άτομα που δεν είναι συνηθισμένα στην κατανάλωσή της. Επιπλέον, ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς, προκαλεί νευρικότητα και διαταραχές στον ύπνο και γι' αυτό είναι καλό να αποφεύγεται σε υπερβολικές ποσότητες.

Θρεπτική αξία
(μια μερίδα = ένα φλιτζάνι)
Θερμίδες: 2, υδατάνθρακες: 0,07 γρ., πρωτεΐνη: 0,21 γρ., λιπαρά: 0,04 γρ., φυτικές ίνες: 0 γρ.

Κακάο
Αποτελεί το κύριο συστατικό της σοκολάτας.
Είναι άριστη πηγή φλαβονοειδών, ουσιών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα φλαβονοειδή προστατεύουν από την οξείδωση των κυττάρων, ενώ μπορεί να περιορίσουν τη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα χαλαρώνει και μαλακώνει τα αγγεία, βελτιώνοντας τη λειτουργία της καρδιάς. Το κακάο περιέχει 85% λιγότερη καφεΐνη σε σχέση με τον καφέ, με αποτέλεσμα να μη δρα διεγερτικά στο νευρικό σύστημα όπως ο καφές.
Θρεπτική αξία
(μια μερίδα = ένα φλιτζάνι)
Θερμίδες: 8, υδατάνθρακες: 1,9 γρ., πρωτεΐνη: 0,71 γρ., λιπαρά: 0,48 γρ., φυτικές ίνες: 1,1 γρ.

Συμπέρασμα: Προτιμήστε το κακάο. Περιέχει μικρότερη ποσότητα καφεΐνης και δεν επιδρά στο νευρικό σύστημα όπως ο καφές. Ωστόσο, αξίζει να διευκρινιστεί ότι ο καφές μέχρι 2 φλ. φίλτρου ή ελληνικού την ημέρα είναι εξίσου ευεργετικός. Σημειώνουμε ότι με τον όρο «κακάο» εννοούμε το ρόφημα που φτιάχνεται με σκόνη κακάο και όχι με λιωμένη σοκολάτα, η οποία περιέχει περισσότερα λιπαρά και ζάχαρη. Εάν προσθέσετε 1/2 κ.γ. ζάχαρη και μία κ.σ. γάλα light επιβαρύνεστε με 19 θερμίδες.

 Κλινική διαιτολόγος, Έλενα Παραβάντη 
 http://www.preventionmag.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...