Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Τρόφιμα Διατροφικής Ανεξαρτησίας

Κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι τα φρέσκα τρόφιμα είναι πιο γευστικά, πιο θρεπτικά και πιο υγιεινά. Η συντήρηση έχει χωρίς αμφιβολία κάποια σημαντικά μειονεκτήματα αλλά έχει επίσης και κάποια πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα που σε περιόδους παγκόσμιας αστάθειας και οικονομικής αμφιβολίας μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικά.
Τα τρόφιμα μακράς διαρκείας είναι η λύση αν για κάποιο λόγο χρειάζεται να έχουμε στο σπίτι αποθέματα τροφίμων, για να έχουμε να φάμε σε περίπτωση που δε μπορούμε ή δε θέλουμε να πάμε για ψώνια.
Οι καλύτερες επιλογές για τρόφιμα μακράς διαρκείας είναι οι παρακάτω:

Κονσέρβες

Οι κονσέρβες διατηρούνται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, έως και 5 ή 10 χρόνια. Παρέχουν πολύ μεγάλη ποικιλία τροφίμων, συστατικών, έτοιμων γευμάτων. Τις ανοίγεις και τρώς χωρίς να χρειάζεται μαγείρεμα, κάτι που τις κάνεις ιδανικές για εκδρομές και για περιπτώσεις που θες να φας κάτι γρήγορα και εύκολα. Μας δίνουν την ευκαιρία να επωφεληθούμε από τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του ψαριού χωρίς τον μπελά του καθαρίσματος και του μαγειρέματος. Μας δίνουν επίσης την δυνατότητα να έχουμε πάντα διαθέσιμα στο σπίτι λαχανικά για γαρνιτούρες και σαλάτες. Δεν υπάρχει κίνδυνος να χαλάσουν αν δεν φαγωθούν άμεσα και για αυτό το λόγο αποτελούν την καλύτερη λύση για φαγητό μακράς διαρκείας.

Κατεψυγμένα

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουν καταψυχθεί σωστά μπορεί να περιέχουν και περισσότερα θρεπτικά συστατικά από φρέσκα που δεν καταναλώνονται άμεσα. Η κατάψυξη διατηρεί τα τρόφιμα για εβδομάδες ή και για μήνες ακόμα αλλά μόνο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορείς να διατηρήσεις κάτι για περισσότερο χρονικό διάστημα. Η κατάψυξη έχει το αρνητικό ότι απαιτεί ηλεκτρικό ρεύμα. Σε περίπτωση διακοπής, δεν μπορεί να λειτουργήσει και ότι έχει μέσα κινδυνεύουν να χαλάσουν.

Αποξηραμένα

Αποξηραμένα ονομάζουμε τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά από τα οποία έχει αφαιρεθεί η υγρασία και μπορούν να διατηρηθούν για αρκετό καιρό. Σταφίδες, λιαστές ντομάτες (σκέτες, χωρίς λάδι), μυρωδικά (πχ αποξηραμένος δυόσμος και μαϊντανός). Στα αποξηραμένα μπορούμε να βάλουμε και τους ξηρούς καρπούς που επίσης αποτελέσουν μία εξαιρετική λύση για σνακ εντός και εκτός σπιτιού. Εκτός από το γεγονός ότι μπορούν να διατηρηθούν για πολύ καιρό, είναι και ιδιαίτερα θρεπτικοί και υγιεινοί.

Βαζάκια

Αυτή είναι η κατηγορία τροφίμων μακράς διαρκείας που φυλάμε μέσα σε βαζάκια όπως σάλτσες, μαρμελάδες και τουρσιά.  Τέτοια μπορεί να είναι ωμά λαχανικά σε λάδι και ξίδι ή μαγειρεμένα φαγητά, σάλτσες και μαρμελάδες ή γλυκά του κουταλιού. Αν τα βαζάκια είναι αεροστεγώς κλεισμένα, μπορούν να διατηρηθούν για πολύ καιρό. Έτοιμες σάλτσες για ζυμαρικά, κρέμες για σάντουιτς και λαχανικά για γαρνιτούρα ή σαλάτα είναι μερικές από τις πολλές επιλογές. Μία βόλτα στο σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα βαζάκια θα σε κατατοπίσει για τις αμέτρητες επιλογές. Είναι πάντα έξυπνη ιδέα να έχουν κάποια ποικιλία διαθέσιμη στο σπίτι.

Ξηρά τροφή

Με αυτόν τον όρο αποκαλώ οτιδήποτε διατηρείται πολύ καιρό και μπορεί να φαγωθεί ως έχει, χωρίς μαγείρεμα. Για παράδειγμα μπισκότα, φρυγανιές, δημητριακά πρωινού, παξιμάδια και μπάρες δημητριακών είναι ξηρά τροφή επειδή έχουν αποξηραθεί αφού πρώτα έχουν μαγειρευτεί. Αυτά τα τρόφιμα είναι επίσης εξαιρετική λύση για φαγητό εκτός σπιτιού ή για καταστάσεις όπου υπάρχει διακοπή ρεύματος. Είναι επίσης ιδανικά για να δημιουργήσουν γεύματα που θα φας εντός σπιτιού όταν δεν έχεις χρόνο για μαγείρεμα.

Όσπρια και σιτηρά

Και αυτά είναι ξερά τροφή αλλά είναι ωμά και χρειάζονται μαγείρεμα για να φαγωθούν. Μακαρόνια, ρύζι, σιτάρι, πλιγούρι, φασόλια, φακές, ρεβίθια κλπ. Όλα αυτά διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορούν να αποτελέσουν την βάση σε πολλά γεύματα. Παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, ενέργεια και ευελιξία για να τα μαγειρέψεις με διάφορους τρόπους.  Κάποια από αυτά τα τρόφιμα μπορούν να φαγωθούν ακόμα και αν δεν υπάρχει η δυνατότητα μαγειρέματος. Για παράδειγμα, αν το ρύζι μουλιάσει σε νερό για 3-4 ώρες, μπορεί να φαγωθεί ωμό και είναι σχετικά εύπεπτο επειδή δεν περιέχει γλουτένη. Αν το συνδυάσεις και με μία σάλτσα ή κονσέρβα με έτοιμο φαγητό, τότε το γεύμα σου γίνεται και ιδιαίτερα νόστιμο.  Αντιστοίχως, αν το σιτάρι μείνει σε νερό και βγάλει φύτρο, τρώγεται επίσης ωμό. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τρόπο να μαγειρέψεις, αυτά τα τρόφιμα μπορεί να σε σώσουν.

http://www.cookingeconomy.gr/makras-diarkeias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...