Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Πως κολλάει η κόλλα δύο αντικείμενα μεταξύ τους;

Αναρωτηθήκατε ποτέ πως κολλάει η κόλλα δύο αντικείμενα; Τι συμβαίνει στην επιφάνεια και τα ενώνει τόσο δυνατά; Τι ιδιότητες έχει; Ας δούμε!
 
Η κόλλα κολλάει δύο αντικείμενα μεταξύ τους με διάφορους τρόπους. Υπάρχουν διαφόρων ειδών κόλλες, που λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με το υλικό το οποίο πρέπει να κολλήσουν.

λειτουργία κόλλαςΘα αναφερθούμε απλά και κατανοητά στην όλη φιλοσοφία λειτουργίας της κόλλας, ώστε να καταλάβουμε τι συμβαίνει.

Αρχικά όμως ας δούμε κάτι άλλο, που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας της κόλλας!

Ένα κομμάτι μέταλλο, από τι αποτελείται; Γιατί για να το κόψουμε σε δύο κομμάτια θα πρέπει να ασκήσουμε μεγάλη βία;

Ο λόγος είναι απλός:
τα μόρια πχ του σιδήρου(του πλαστικού, του γυαλιού, κλπ), είναι πολύ στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους!

Η απόσταση μεταξύ των μορίων με τα γειτονικά τους, είναι υπερβολικά μικρή, πράγμα το οποίο δεν μπορούμε να καταφέρουμε αν απλά ακουμπήσουμε δύο μέταλλα μεταξύ τους!

Φανταστείτε απλά, ότι και στις πιο λείες επιφάνειες, αν τις συνενώσουμε, η απόσταση παραμένει "τεράστεια"...

Φυσικά υπάρχουν αντικείμενα που οι δεσμοί των μορίων τους είναι πολύ πιο χαλαροί, οπότε μπορούμε να συνενώσουμε απλά με μια μικρή πίεση (οπως πχ η πλαστελίνη).

Ακόμα και η πιο λεία επιφάνεια, αν τη δούμε στο μικροσκόπιο, έχει πολλά βουνά και λαγκάδια - μικροσκοπικές άτακτες ρωγμούλες.



κόλλα


Πως η κόλλα κολλάει δύο αντικείμενα...

Άρα, τι το έξυπνο κάνει η κόλλα και κολλάει τα δύο αντικείμενά μας;

Πολύ απλά!

Αρχικά είναι σε υγρή μορφή, οπότε διυσδείει μέσα στα "λαγκάδια" - στις μικροσκοπικές ρωγμές, γεμίζοντάς - πλημμυρίζοντάς τες...

Η κόλλα όμως έχει την ιδιότητα, αν έρθει σε επαφή με το οξυγόνο - με τον αέρα, να στεγνώνει - να γίνεται ένα πολύ σταθερό στερεό αντικείμενο (τα μόριά της, "δένουν" πολύ γερά μεταξύ τους)...

Έτσι, όταν βάζουμε κόλλα στις επιφάνειες δύο αντικειμένων που θέλουμε να συνενώσουμε, γεμίζουν οι ρωγμές. Στεγνώνει η κόλλα, και μέσα στα χιλιάδες "λαγκάδια", η στεγνωμένη κόλλα, λειτουργεί σαν χιλιάδες άγκυρες και στις δύο επιφάνειες, συγκρατώντας άρρικτα τα δύο αντικείμενα αναμεταξύ τους!

Δείτε στην παρακάτω εικόνα τι συμβαίνει:



κόλλα κόλλαει δύο αντικείμενα


Η κόλλα δηλαδή, η μόνη ιδιότητα που έχει, είναι να βρίσκεται σε υγρή μορφή ώστε να διεσδύει, και όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα, να στεγνώνει - να γίνεται στερεό αντικείμενο - ...να γίνεται κόκκαλο!

Τώρα όσο πιο πολύ σκληραίνει, τόσο πιο δυνατή είναι!
Όσο δηλαδή, τα μόριά της συνενώνονται πιο στενά αναμεταξύ τους, τόσο πιο δυνατή κόλλα έχουμε - τόσο πιο καλά κολλάει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...