Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Καισαρική τομή - Γέννηση / Video



ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Η καισαρική τομή οφείλει την ονομασία της στον Καισαρικό Νόμο που στα ρωμαϊκά χρόνια όριζε ότι όταν μια μητέρα πέθαινε κατά τη διάρκεια του τοκετού, έπρεπε να βγάλουν από την κοιλιά της το έμβρυο για να προσπαθήσουν να το σώσουν ή τουλάχιστον για να το θάψουν χωριστά.
Παρ’ όλα αυτά η προέλευση του επιθετικού προσδιορισμού "καισαρική" φαίνεται να έχει δύο εκδοχές. Σύμφωνα με τη μια, η λέξη «τεκμαίρεται» την προέλευσή της από τον Ιούλιο Καίσαρα, καθώς λέγεται ότι αυτός ήταν ο πρώτος που γεννήθηκε με παρόμοια επέμβαση, ενώ σύμφωνα με την άλλη εκδοχή -και την επικρατέστερη- η λέξη προήλθε από το λατινικό ρήμα caedere, που σημαίνει κόβω.
Η καισαρική τομή είναι μια τεχνική τεχνητού τοκετού κατά την οποία πραγματοποιείται χειρουργική τομή στην κοιλιακή χώρα (λαπαροτομία) της εγκύου και στη μήτρα της (κολπική υστεροτομία) για να γεννηθεί ένα ή και περισσότερα μωρά. Παλαιότερα,  ο μαιευτήρας κατέφευγε σε αυτή την έσχατη λύση στην περίπτωση που κατά το φυσιολογικό τοκετό παρουσιαζόταν κάποιος κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή της εγκύου ή του κυοφορούμενου. Ωστόσο, στις μέρες μας πολλές γυναίκες αποφασίζουν να γεννήσουν με καισαρική τομή, ακόμα και αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος για να μη γεννήσουν φυσιολογικά, με συνηθέστερη δικαιολογία την αποφυγή του πολύωρου πόνου κατά τον τοκετό. Όταν μια έγκυος επιλέξει να γεννήσει με καισαρική τομή, οι μαιευτήρες, συνήθως, προτείνουν να πραγματοποιείται περίπου δέκα μέρες πριν την ολοκλήρωση των 9 μηνών κύησης, ανάλογα με το βάρος του μωρού.  

Πότε η καισαρική τομή φαίνεται μονόδρομος για μια έγκυο;
Σε ορισμένες περιπτώσεις η Καισαρική Τομή είναι η μόνη ασφαλής λύση τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό της. Τέτοιες περιπτώσεις είναι και οι ακόλουθες:
  •  Ο πλακούντας βρίσκεται πολύ χαμηλά μέσα στη μήτρα και ουσιαστικά φράζει την έξοδο της μήτρας (τράχηλος). Αυτό καλείται και placenta praevia.
  •  Ο μαιευτήρας αντιλαμβάνεται μετά από ενδελεχή έλεγχο ότι η υγεία του παιδιού απειλείται από κακή οξυγόνωσή του. 
  • Εκδηλώνεται ανεξήγητη κολπική αιμορραγία ή αποκόλλησή του που αποτρέπει τον φυσιολογικό τοκετό.
  • Ο ομφάλιος λώρος πέφτει προς τα μπρος, προς τον τράχηλο, γεγονός που δυσκολεύει την φυσιολογική έξοδο του μωρού από τον τράχηλο (καλείται πρόπτωση ομφάλιου λώρου).
  • Εάν το παιδί κατεβαίνει με τα πόδια και όχι με το κεφάλι
  • Εάν η μητέρα παρουσιάσει υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τον τοκετό.
  • Εάν ο παλμός και οι λοιπές ζωτικές λειτουργίες του εμβρύου γίνουν πολύ αδύναμες, καταστώντας αδύνατον τον φυσιολογικό τοκετό 
  • Εάν η μητέρα είχε ξανακάνει καισαρική τομή παλαιότερα (ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες μια γυναίκα που είχε γεννήσει στο παρελθόν με Καισαρική τομή να γεννήσει μετά από χρόνια με φυσιολογικό τοκετό)
Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις όπου το υπέρμετρο άγχος ή και ο φόβος της μητέρας την καθιστά ανίκανη να φέρει εις πέρας τον φυσιολογικό τοκετό ή τις δημιουργεί δυσκολίες και άρα η μόνη λύση είναι η καισαρική τομή.

Η μεγάλη πλειοψηφία εγκύων (περίπου 6 στις 10 γυναίκες) μπορεί να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό στην επόμενη εγκυμοσύνη, εάν:
  • Έχει παρέλθει διάστημα τουλάχιστον δύο ετών από την καισαρική τομή, ώστε να έχει επουλωθεί η μήτρα
  • Εάν δεν συντρέχει ουσιαστικός ιατρικός λόγος για τη μητέρα ώστε να προβούν σε καισαρική
  • Εάν το έμβρυο είναι καλά κατά τα αρχικά στάδια του τοκετού (σωστή θέση, δεν έχει κουραστεί, κτλ.)
  • Ο μαιευτήρας να έχει την απαραίτητη εμπειρία για μια τέτοια διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...