Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Υπολογισμός Δείκτη Μάζας σώματος

O υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ, διεθνώς BMI=body mass index) γίνεται αν διαιρέσετε το βάρος του σώματός σας (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους σας (σε μέτρα). 
Όρια Δείκτη Μάζας Σώματος (άντρες & γυναίκες)
Ελλιποβαρής
Κάτω από 18,5
Φυσιολογικό βάρος
18,5-25
Υπέρβαρος
25-30
Παχυσαρκία Α΄ κατηγορίας
30-35
Παχυσαρκία Β΄ κατηγορίας
35-40
Παθογόνος παχυσαρκία
Πάνω από 40
  • Ελλιποβαρείς: Τα άτομα της κατηγορίας αυτής πρέπει να ανησυχούν γιατί το βάρος τους είναι χαμηλότερο από το φυσιολογικό, με πιθανό αντίκτυπο στην υγεία τους. Μπορεί να είναι άτομα που υποσιτίζονται ή πάσχουν από κάποια ασθένεια που οδήγησε σε έντονη απώλεια βάρους.
  • Φυσιολογικοί: Τα άτομα αυτά έχουν το κατάλληλο βάρος για το ύψος τους και πρέπει να νιώθουν ευτυχισμένα.
  • Υπέρβαροι: Οι υπέρβαροι έχουν μια μικρή απόκλιση από το φυσιολογικό τους βάρος. Η υγεία τους δεν διατρέχει σοβαρό κίνδυνο λόγω βάρους αλλά είναι καλό να προσέχουν τη διατροφή τους για να μην φτάσουν στο στάδιο της παχυσαρκίας.
  • Παχυσαρκία Α και Β βαθμού: Αρχίζει να υπάρχει κίνδυνος. Το βάρος πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε και η υγεία απειλείται. Εάν δεν ρυθμιστεί το βάρος υπάρχει κίνδυνος για εμφάνιση υπέρτασης, αθηρωμάτωσης, διαβήτη  κ.λ.π.
  • Παθογόνος (νοσηρή) παχυσαρκία: Υπάρχει σοβαρό διατροφικό πρόβλημα . Τα άτομα αυτά πρέπει να βρίσκονται κάτω από ιατρική παρακολούθηση και να γίνει άμεση προσπάθεια απώλειας βάρους.
Ο ΔΜΣ διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία και το φύλο (ελαφρά χαμηλότερες τιμές για τις γυναίκες). Για τα παιδιά και τους εφήβους υπολογίζεται παρόμοια με τους ενήλικες αλλά κατόπιν γίνεται σύγκριση με μέσες τιμές σε άλλα παιδιά ίδιας ηλικίας βάσει διαγραμμάτων.  

Επίσης ΔΜΣ κάτω από 17,5 είναι ένας από τους δείκτες για τη διάγνωση της νευρικής ανορεξίας και τέλος ΔΜΣ κάτω από 15 είναι δείκτης λιμοκτονίας (πείνα). Δεν ισχύουν αυτές οι τιμές ΔΜΣ για εγκύους (μεταβλητή επιπλέον μάζα της εγκυμοσύνης) αλλά και για αθλητές (μεγαλύτερη η πυκνότητα και άρα η μάζα του μυϊκού ιστού σε σχέση με τον λιπώδη).


Ένα ενδιαφέρον flash για να υπολογίζετε τον ΔΜΣ σας είναι το παρακάτω.
Αφού διαλέξετε Αγγλοσαξωνικό ή Διεθνές μετρικό σύστημα, σύρετε τον οριζόντιο και τον κατακόρυφο κέρσορα για να εισάγετε to βάρος και to ύψος σας ή αλλιώς πατήστε πάνω στους αριθμούς και διορθώστε τους :


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...