Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Ονειρεύονται τα ζώα;

Ονειρεύονται τα ζώα, όπως οι άνθρωποι;
 
Όντως τα ζώα ονειρεύονται και, μάλιστα, τα όνειρά τους είναι αρκετά σύνθετα. Απ’ ό,τι φαίνεται, ενώ κοιμούνται, ανασύρουν από τη μνήμη τους ερεθίσματα που έχουν βιώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Αμερικανοί ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) ύστερα από έρευνες σε ποντίκια.
Οι επιστήμονες μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των ποντικιών, ενώ τα ζώα ήταν σε εγρήγορση και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Παρατήρησαν ότι κατά την ημέρα, όταν έτρεχαν, για παράδειγμα, στον εγκέφαλό τους ενεργοποιούνταν ένα δίκτυο νευρώνων οι οποίοι συνδέονται με τον ιππόκαμπο – μια περιοχή του εγκεφάλου η οποία είναι γνωστό ότι σχετίζεται με τη μνήμη.
Όπως και οι άνθρωποι, τα ποντίκια βιώνουν διάφορες φάσεις του ύπνου: από τον ελαφρύ ύπνο μέχρι το λεγόμενο ύπνο REM (Rapid Eye Movement). Οι άνθρωποι ονειρεύονται σχεδόν πάντα κατά τη φάση του ύπνου REM. Στη συγκεκριμένη έρευνα, οι επιστήμονες μελέτησαν πάνω από 40 περιπτώσεις ύπνου REM στα κοιμισμένα ποντίκια και ανακάλυψαν ότι, σε πολλές περιπτώσεις, στον εγκέφαλό τους εμφάνιζε δραστηριότητα στην ίδια περιοχή που ήταν ενεργή όταν έτρεχαν. Η εγκεφαλική δραστηριότητα ήταν τόσο όμοια με εκείνη που είχαν παρατηρήσει όταν τα ποντίκια ήταν σε εγρήγορση, που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ζώα όντως ονειρεύονται και ότι τα όνειρά τους συνδέονται με πραγματικές εμπειρίες.

http://www.scienceillustrated.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...