Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Οι εκκεντρικοί της φύσης!!

Βάτραχος γεννάει από το στόμα
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ερευνητές ανακάλυψαν ένα σπανιότατο είδος βατράχου στις ακτές της αυστραλιανής πολιτείας Κουίνσλαντ. Με την πρώτη ματιά, τα μικρά, πρασινωπά ζώα δε φαινόταν να έχουν κάτι το ιδιαίτερο, αλλά οι ερευνητές έμειναν κατάπληκτοι όταν τα άτομα που είχαν περισυλλέξει άρχισαν να γεννούν.
Πολλοί Βάτραχοι και χελώνες κουβαλάνε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα αυγά τους για να τα προστατεύουν, αλλά η μέθοδος αυτού του Βατράχου ήταν εντελώς ξεχωριστή. Το θηλυκό κατάπινε τα ωάρια του μόλις αυτά γονιμοποιούνταν, και μέσα στο στομάχι του τα αυγά γίνονταν γυρίνοι και τελικά μικροί Βάτραχοι.
Η παραγωγή υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι του θηλυκού σταματούσε, κι έτσι αυτό δεν μπορούσε να φάει τίποτε κατά τη διάρκεια της «εγκυμοσύνης». Μετά από 6-7 βδομάδες, «γεννούσε» τα μικρά Βατράχια από το στόμα.
Δυστυχώς, η ιστορία αυτού του Βατράχου που επωάζει τα αυγά του στο στομάχι του είχε ένα θλιβερό τέλος. Το είδος, που ανακαλύφθηκε το 1972, παρά τις προσπάθειες που έγιναν, δεν παρατηρήθηκε ξανά στη φύση από το 1981, και σήμερα θεωρείται αφανισμένο. Το 1984, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα παρόμοιο είδος λίγο βορειότερα, αλλά από την επόμενη χρονιά δεν παρατηρήθηκε ξανά ούτε αυτό.


Ένα είδος χταποδιού είναι μετρ της μεταμφίεσης


Για  να αποφύγουν εχθρούς ή να ξεγελάσουν τη λεία τους, πολλά ζώα έχουν αναπτύξει τεχνικές καμουφλάζ. Ορισμένα είδη εμφανίζουν μια όψη εντελώς διαφορετική από τη φυσιολογική τους, άλλα μεταμφιέζονται χρησιμοποιώντας φύκια και πετρούλες και ορισμένα αλλάζουν χρώμα. Τέλος, υπάρχει ένα είδος χταποδιού που επιδίδεται σε όλα τα παραπάνω.
Το είδος αυτό ανακαλύφθηκε στις εκβολές ενός ποταμού στη νήσο Κελέβη της Ινδονησίας. Το χταπόδι-χαμαιλέοντας μπορεί να αλλάξει χρώμα, αλλά κυρίως έχει τη δυνατότητα να αλλάζει τη μορφή του, ώστε να θυμίζει εντελώς διαφορετικά ζώα. Κρύβεται σε μια τρύπα και βγάζει έξω δύο πλοκάμια, το ένα σε αντίθετη κατεύθυνση από το άλλο, ώστε να μοιάζει με θαλάσσιο φίδι. Αν ενώσει όλα τα πλοκάμια του και απλώσει το σώμα του, μοιάζει με πλατύψαρο. Αν αυτό δεν αρκεί, μπορεί να «μεταμφιεστεί» σε σαλάχι, θαλάσσια ανεμώνη, δρακόψαρο, ή ακόμη και μέδουσα.
Το χταπόδι\- χαμαιλέοντας μπορεί να επιλέξει χρώμα κι εμφάνιση, ανάλογα με το περιβάλλον και τον εχθρό που το απειλεί. Μπορεί να μεταμφιεστεί σχεδόν στα πάντα, από θαλάσσια ανεμώνη μέχρι θαλάσσιο φίδι.

Πηγή: Περιοδικό Science Illustrated

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...