Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Καταβροχθίζονται και επιζούν!

Ένα μικροσκοπικό σαλιγκάρι που ζει στην Ιαπωνία μπορεί να φαγωθεί από τα πουλιά, να περάσει στο στομάχι τους, να υποστεί όλη τη διαδικασία της πέψης και να «αναχωρήσει» μαζί με τα κόπρανα … ζωντανό!


Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τοχόκου οι οποίοι διερεύνησαν το «ταξίδι» ενός είδους μικροσκοπικών σαλιγκαριών μέσα από το πεπτικό σύστημα των πουλιών που τα καταβροχθίζουν.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι κάποια σαλιγκάρια του γλυκού νερού επιζούν όταν φαγωθούν από τα ψάρια, κάτι ανάλογο όμως δεν είχε ως τώρα διαπιστωθεί σε σαλιγκάρια της ξηράς.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως, αν και «οδυνηρή», η «κατανάλωση» των σαλιγκαριών από τα πτηνά ενδέχεται να αποτελεί μια βασική μέθοδο για τη διασπορά των πληθυσμών τους.
  • Διασπορά από αέρος
Είναι γνωστό ότι ένας τρόπος με τον οποίο πολλαπλασιάζονται τα φυτά είναι η διασπορά των σπόρων τους από τα πουλιά που τρώνε φρούτα. Οι ιάπωνες επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ισχύει και για ορισμένα ασπόνδυλα ζώα.
Μελετώντας τη διατροφή των πτηνών στο νησί Χαχατζίμα παρατήρησαν ότι ένα είδος, το ιαπωνικό λευκόφθαλμο, δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση προς το ιδιαίτερα μικροσκοπικό σαλιγκάρι Tornatellides boeningi.
Όπως περιγράφουν στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Biogeography» οι ερευνητές τάισαν στο εργαστήριο τα πουλιά με σαλιγκάρια και περίμεναν να δουν αν κάποια από αυτά θα επιζούσαν. Είδαν ότι αυτό συνέβη, και μάλιστα σε αξιοσημείωτο βαθμό.
  • Ταξίδι στην πεπτική οδό
«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου 15%, των σαλιγκαριών ήταν ακόμη ζωντανά αφότου είχαν περάσει από το έντερο των πουλιών» δήλωσε ο Σινιτσίρο Ουάντα, μέλος της ερευνητικής ομάδας, μιλώντας στο BBC.
Οι ειδικοί εξέτασαν επίσης τις γενετικές διαφορές μεταξύ των σαλιγκαριών του συγκεριμένου είδους σε διάφορες περιοχές του νησιού και εντόπισαν σημαντική ποικιλία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι διάφοροι πληθυσμοί είχαν επαφές μεταξύ τους παρά την απόσταση που τους χωρίζει.
«Η βιογεωγραφία των άπτερων επίγειων ασπόνδυλων, ιδιαίτερα των σαλιγκαριών, έρχεται συχνά αντιμέτωπη με μυστηριώδη πρότυπα διασποράς σε μεγάλες αποστάσεις τα οποία μπορούν να εξηγηθούν μόνο με υποθετικά επιχειρήματα σχετικά με τα πόδια ή τα έντερα των πτηνών ή τους κυκλώνες» εξήγησε ο κ. Ουάντα.
  • Η πρώτη μελέτη του είδους
«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα πουλιά μπορούν πράγματι να μεταφέρουν σημαντικό αριθμό χερσαίων μικρο-σαλιγκαριών ζωντανά στα έντερά τους» συμπλήρωσε ο ερευνητής.
Το μικροσκοπικό μέγεθος των σαλιγκαριών αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς τον βασικό παράγοντα που τους επιτρέπει να επιζούν μέσα στο πεπτικό σύστημα των πουλιών. Τώρα οι επιστήμονες σκοπεύουν να τα μελετήσουν για να δουν αν διαθέτουν και άλλους μηχανισμούς προσαρμογής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...